Na východe slovenska ho robievame na veľkú noc.
Neodmysliteľný!:)
Potrebujeme:
- 1 kg múka hladká/polohrubá
- 2 PL cukor
- 1 KL soľ
- 1 kocka droždie
- 1 ks vajce
- 2 PL mlieko sušené
- 600 ml mlieko
- 100 ml olej
- na potretie vajce
Postup:
Droždie dáme do vlažného mlieka a necháme vykvasiť. Múka by mala mať izbovú teplotu solíme ocukríme pridáme kvások zvyšné mlieko a miesime. Popri miesení pridáme vajce a dlho miesime potom pridáme olej.(10 minút pred pridaním vajíčka a 15 minút po pridaní vajíčka),čim dlhšie miesime tým ľahší bude.
Tu je vykysnuté. Oplatilo sa ho toľko miesť čo poviete?:)
Cesto rozdelíme na 4 rovnaké kúsky a rozváľame
Spletieme tak ako vianočku. Jemne preložíme na vymastený plech.
Necháme podkysnúť(20 minút)zakrytý utierkou.
Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme cca 1 hodinu pri 180-200 stupňov, potom môžme ešte prikryť a piecť
ďalej až do uplne chrumkava maximálne ešte takých 20-30 minút.
Takto vyzerá rozkrájaný.
Chutí ešte lepšie.
No comments:
Post a Comment