Monday 2 September 2013

Biely koláč


Na východe slovenska ho robievame na veľkú noc.

Neodmysliteľný!:)

Potrebujeme:
  • 1 kg múka hladká/polohrubá
  • 2 PL cukor
  • 1 KL soľ
  • 1 kocka droždie
  • 1 ks vajce
  • 2 PL mlieko sušené
  • 600 ml mlieko
  • 100 ml olej
  • na potretie vajce
Postup:
Droždie dáme do vlažného mlieka a necháme vykvasiť. Múka by mala mať izbovú teplotu solíme ocukríme pridáme kvások zvyšné mlieko a miesime. Popri miesení pridáme vajce a dlho miesime potom pridáme olej.(10 minút pred pridaním vajíčka a 15 minút po pridaní vajíčka),čim dlhšie miesime tým ľahší bude.






Tu je vykysnuté. Oplatilo sa ho toľko miesť čo poviete?:)


Cesto rozdelíme na 4 rovnaké kúsky a rozváľame


Spletieme tak ako vianočku. Jemne preložíme na vymastený plech.




Necháme podkysnúť(20 minút)zakrytý utierkou.


Pred pečením ho potrieme rozšľahaným vajcom. Pečieme cca 1 hodinu pri 180-200 stupňov, potom môžme ešte prikryť a piecť


ďalej až do uplne chrumkava maximálne ešte takých 20-30 minút.
Takto vyzerá rozkrájaný.


Chutí ešte lepšie.

No comments:

Post a Comment