Tuesday 3 September 2013

Bryndzové pagáče


Typické slovenské bryndza a k tomu ešte aj pagáčik. Neskutočne chutné.

Potrebujeme:
  • 500 g múka polohrubá
  • 1 kocka Palmarín
  • 250 g bryndza
  • 2 kusy žĺtok
  • 200 ml smotana kyslá
  • podľa chuti soľ
  • 1 kocka droždie
  • 100 ml mlieko
  • štipka cukor krupicový
Na potretie:
  • vajce
  • syr
  • sezam
Postup:
Z vlažného mlieka,droždia a cukru urobíme kvások.
Pridáme ostatné ingrediencie a vymiesime.(palmarín musí byť zmäknutý)
Cestíčko je trošku inej konzistencie ako klasické, keď robíme kysnuté cesto je riedšie - necháme kysnúť 1 hodinku:)



Vykysnuté prenesieme na pracovnú pomúčenú dosku. Na doske ešte ručne prehnetieme cesto je riedšie a lepivé, podsypeme 
múkou ale iba na dosku. cesto má byť redšie,rozdelíme na 2 polovice.


Rozvaľkáme na hrúbku asi 1- 1 1/2 cm a vykrajujeme kolieska. Ukladáme na papier na pečenie - necháme ešte 15 min podkysnúť.



Potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme semienkami, alebo syrom.
Pečieme pri teplote 180 stupňov do ružova caa. 15 minút Sú fajnučke aj na ďalšie dni:) Tu sú so syrom:)

A tu so sezamom.

2 comments: