Tuesday 3 September 2013

Verriny z Uhorky a čerstvého syra s údeným lososom


Verriny z Francúštiny Verrine znamená jar.
Je to také pohostenie na párty a návštevu. Dávkovať môžte do menších sklenených pohárov.

Potrebujeme:

  • 3 plátky želatíny
  • 300 ml slabého zeleninového vývaru
  • šťava z limetky
  • 1 lyžička cukor
  • 2 stredne veľké až veľké uhorky(olúpané)
  • 3 lyžičky nadrobno nakrájanej pažítky + trocha na ozdobu.
  • 200 g čerstvého syra(mascarpone)
  • 2-3 lyžice mlieko
  • plátky údeného lososa
  • morská soľ
  • mleté biele korenie


Postup:
Plátky želatíny dáme do nádoby zalejeme 3 lyžicami vody a dáme na 5 minút napučať.
Zeleninový vývar si pripravíme z bujónu zmiešame s limetkovou šťavou a cukor spolu zahrejeme v hrnci, skoro k bodu varu.
Napučané plátky želatíny prenesieme do hrnca k vývaru.
Odstavíme a tekutinu miešame kým sa želatína nerozpustí.


Tekutinu precedíme do misky a necháme vychladnúť.

Uhorky si nakrájame na malé kocky.Dáme do sitka a posolíme.Necháme postáť 20 minút, premyjeme studenou vodou a usušíme.


Uhorky premiešame s pažítkou a rozdelíme do pohárov.


Zalejeme ich vychladnutým vývarom.
Poháre prikryjeme a dáme na aspoň 1 a 1/2 do chladničky.



Hneď ako stuhne zmiešame syr s dostatočným množstvom mlieka, aby bolo možné hmotu naberať na lyžicu.
Ochutíme soľou a bielym mletým korením.


Rozdelíme na želé.
Ozdobíme plátkami lososa a posypeme pažítkou.

No comments:

Post a Comment