Friday, 22 November 2013

Doboš


Originál doboš torta











Recept som našla na internete, nič som nemenila prepáčte za kopiranstvo ale dokonale napísaný a chuť nezabudnuteľná tak ďakujem za recept a 100% odporúčam:)

Originál dobošová torta:
 Potrebujeme:
Vanilková esencia:

    100 ml čistý alkohol
     4 ks vanilkový struk
   
Piškótové cesto (na 1 plát):
     1 ks vajce
     20 g cukor kryštál
     30 g múka hladká špeciál 00
     štipka soľ
   
Základ krému:
     220 g (rozmiešané) vajcia
     220 g cukor kryštál
     35 g kukuričný škrob
     1 polievková lyžica vanilková esencia
   
Telo krému:
     280 g maslo
     70 g kakaový prášok
   
Vrchný karamelový plát:
     150 g cukor kryštál






Postup:

Vanilková esencia: Vanilkové struky prekrojíme priečne na polovicu.
Polovice strukov prerežeme pozdĺžne.
Takto nakrájané vanilkové struky vložíme do fľaštišky
Zalejeme ich čistým alkoholom (ideálne 96%) a poriadne uzavrieme.
Denne fľaštičku potrasieme, nech sa vanilka zmieša s alkoholom, jeden mesiac necháme zrieť (môžu zrieť aj v chladničke)
 Aj po uplynutí tejto doby môžeme nechať struky vo flaštičke.
Tip: Pokiaľ použijete 96% alkohol, tak zrenie pôjde
rýchlejšie (za 3 týždne použiteľný), výsledný produkt bude mať intenzívnejšiu vôňu.
Odporúčam uložiť v chladničke,lebo pri tejto koncentrácii má alkohol naozaj vysokú prchavosť.


Piškótové cesto (na 1ks okrúhleho, tenkého plátu):
Na papier na pečenie (je vhodné kúpiť čo najmenej stočený papier na pečenie) položíme tortovú formu o priemere 26 cm a obkreslíme ju.

Tip: Je dobré papier obstrihnúť cca 1-2 cm od okraja kruhu, aby vošiel bez problémov na plech, cesto po upečení bude rovnejšie.
Bielko začneme šľahať so štipkou soli, počas šľahania pridáme po častiach cukor a ušľaháme v tuhý sneh.
Tip: So snehom sa neponáhľajte a naozaj ho vyšľahajte úplne do tuha, cesto bude podstatne nadýchanejšie.



Metličkou jemne vmiešame žĺtko.
Žĺtko si pred vmiešaním k snehu dobre rozmiešajte.
 Preosiatu múku jemne vmiešame do masy a vymiešame do hladka.
Tip: Múku pridávajte postupne, aspoň na 3x, čím menej sa masa mieša, tým bude cesto nadýchanejšie.


Masu dáme na papier na pečenie a rozotrieme na požadovaný tvar. Je veľmi dôležité aby bola masa rovnomerne rozotrená!
Upečieme v rúre (nie teplovzdušnej) predhriatej na 200°C cca 10 min. do zlatista.
Keď cesto vychladne, odstránime papier na pečenie. Postup prípravy piškótových plátov opakujeme 6x.
Tip: Papier odstraňujeme pod čo najnižším uhlom, je nižšia šanca na roztrhnutie cesta.





Základ krému:

Suroviny k základu krému dáme do misky a zmiešame.
Položíme na hrniec s vodou a nad vodnou parou zohrejeme za miešania "do štipľava"
(keď do toho strčíte prst, malo by to šťipkať/páliť, nespraviť z toho varené vajíčka).
Horúci základ krému šľaháme na vysokých otáčkach, kým nebude dobre vyšľahaný a nebude mať izbovú teplotu.







Telo krému:

Maslo si nakrájame na malé kúsky a vyšľaháme dopenista.
K vyšľahanému maslu pridáme preosiaty kakaový prášok a zmiešame.
Tip: Preosiaty kakaový prášok pridávajte postupne nie naraz, keď ho dáte už naraz, tak si pomôžte silikónovou lopatkou pri miešaní.




Krém:

Úplne vychladnutý krémový základ za sústavného šľahania postupne prilievame k telu krému a šľaháme kým nevznikne homogénna hmota.



Päť tortových plátov pozliepame krémom a zvyškom krému potrieme celú tortu.





Karamel:

Na malom/strednom ohni za stáleho miešanie roztopíme cukor a miešame kým nebude svetlohnedý.
Teraz sa musí pacovať rýchlo! Na tortový plát nalejeme karamel a rozotrieme.
Potom s nezúbkovaným ostrým nožíkom namočeným v masle (potretým maslom) naznačíme budúce rezy(režeme len "gumovitý" karamel na 16ks- ja som to dala na 8). Keď karamel trochu vychladne rozrežeme aj cesto podľa naznačenia.
 Tipy: Nachystajte si aspoň 3 nože potreté maslom. Označte si budúce rezy aj na cesto, keď sa naleje na plát karamel,jemne stmavnú. Okraje môžte potrieť karamelom aj počas krájania.
Nemajte obavy z vytečeného karamelu, ten sa veľmi ľahko odstráni.
Nakrájaný vrchný karamelový plát poukladáme na tortu.



Tipy:

 1. Pokiaľ chcete tortu krémovejšiu pripravte si o 20% viacej krému.

2. Vanilkovú esenciu primiešavajte až k jemne ochladnutému základu krému.

3. Karamel nerežte hneď po naliatí na tortový plát, maslo sa roztopí, karamel sa nalepí na nôž.

 4. Najvhodnejší nôž na krájanie karamelu je tvaru Santoku.

Rezy podľa mna:)


Tieto rezy som robila prvý krát a keďže mám odskúšanú svoju čokoládovú plnku použila som ju aj tak dobošky sú typické cestom nie krémom:)

Cesto:

 1 1/2dl mlieko
 3ks vajcia
 200g cukor práškový
 750g múka hladká  

1ks prášok do pečiva
 100g maslo


Krém:
Smotana rastlinná na šľahanie 1 liter
Horká čokoláda 600g


(podľa toho ako vysoké ich chceme.)

Poleva:
100 g čokoláda

Tuk

Moje rezy:



Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
V hrnci zohrejeme smotanu k bodu varu.Prevarenú smotanu zašľahávame k rozpustenej čokoláde(mierne vychladnuté až vychladnuté).

Každý plát natrieme krémom
Naukladáme na seba a aj posledný plát natrieme tenkou vrstvou krému.
Pripravíme si čokoládovú polevu z čokolády a trochu tuku.


Zákusok polejeme polevou.
A necháme stuhnúť.




No comments:

Post a Comment