Tuesday 10 December 2013

Bratislavské rožky



Potrebujeme:

    Cesto:
     1 kg múka hladká
     250 g  rastlinné maslo
     4 Lyžice cukor práškový
     1 lyžička soľ
     3  žĺtky(môžme aj vynechať)
     20 g čerstvé droždie
     750 ml vlažné mlieko
    Trocha kryštálový cukor(do kvásku)

     citrónová kôra


   
Plnka orechová:
   

  • horúca voda 350 ml 
  • kryštálový cukor 200g 
  • orechy 400 g 
  • perníkové korenie 1 lyžička 
  • citrónová kôra z 1 citróna 
  • rum 2 lyžice 
  • med 1-2 lyžice 
  • slivkový džem 1 lyžica 
  • vanilkový cukor 1 balíček
   
   
Plnka maková:
   

  • horúca voda 350 ml 
  • kryštálový cukor 200g 
  • mletý mak 400 g 
  • perníkové korenie 1 lyžička 
  • citrónová kôra z 1 citróna 
  • rum 2 lyžice 
  • med 1-2 lyžice 
  • slivkový džem 1 lyžica 
  • vanilkový cukor 1 balíček
     
Na potretie:
 žĺtok

Postup:

Preosejeme múku, pridáme maslo, cukor, soľ, žĺtky, citrónovú kôru, kvások(vlažne mlieko droždie+trocha kryštálového cukru) a zvyšné teplé mlieko. 


Vypracujeme mäkké kysnuté cesto.


Vyprcované  cesto rozdelíme na 4 časti a dáme ich na 1-2 hodiny odpočívať.


Pripravíme si plnku:

Plnka

  Jednotlivé časti vyváľkáme do kruhu  asi 0,5 cm hrubého.

Nožom ich rozdelíme na 8 častí  a naplníme plnkami.





K maku môžme pridať aj trocha čokolády.





a po naplnení plnkou stáčame na rožky a tvarujeme do tvaru podkovy.
 



ORIGINÁL bratislavské rožky sú na hornej strane hranaté.

Po stočení ich ukladáme  na pomastený plech, potierame žĺtkom a pečieme  vo vyhriatej rúre pri 180 C asi 20 - 25 minút. 









A kakaoooo:)





Takto vyzerajú z pekárne v Bratislave Orechový


No comments:

Post a Comment