Saturday, 1 February 2014

Kardinál


Potrebujete:

Na cesto:

 10 vajec
 200 g kryštálového cukru
 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
 štipka soli

Na potretie:
3 polievkové lyžice slivkového lekváru

Na plnku:

 350 ml smotany na šľahanie (33%)
 1 kelímok mascarpone
 1 vanilkový cukor

+ veľký hlboký plech a papier na pečenie.

Začnite tým, že si oddelíte 8 vajíčok na bielka a žĺtka. K žĺtkam prihoďte 2 celé vajíčka. Použite väčšie misky.
Do oboch zmesí pridajte malinkú štipku soli.



Rúru dajte vyhrievať na 180°C.

Bielky si vyšľaháme do tuha a potom postupne pridávame 150 g cukru.


Zo žltok tiež vyšľaháme hustú penu a pridáma 50 g cukru.



Pripravte si plech, vysteľte ho papierom, aby papier presahoval všetky okraje.
Potom 2 veľkými lyžicami smelo naberajte striedavo žĺtkovú aj bielkovú penu a vytvárajte pozdĺžne  pásy, také tenké, aké sa vám budú dariť.




Dáme do vyhriatej rúry a cca do 15 minút vám to krásne napufňá (pre istotu vyskúšajte obvyklým spôsobom, či máte cesto upečené -stačí špáradlom do žĺtkovej časti),



Neskôr to trošku spľasne. Nechajte poriadne vychladnúť.
Vyšľahajte si šľahačku s vanilkovým cukrom a potom pridajte mascarpone, plnku máte hotovú.




Koláčik otočte vrchom dolu a opatrne stiahnite papier na pečenie.
Z tej spodnej časti ho natrite 2-3 lyžicami slivkového lekváru.
Navrstvite pás plnky  a cesto cez ňu "prehoďte".







Je vhodný aj pre celiatikov:)

No comments:

Post a Comment