Thursday 20 February 2014

Tradičné creme brulé


Potrebujeme:

500 ml krému (aspoň 40%)
1 vanilka
100 g cukor + ešte na topping
 6 žltkov najlepšie domáce alebo z voľného výbehu.


Postup:

Rúru predhrejeme na 150 stupňov
Smotanu nalejeme do vyššieho hrnca.
Vanilkový struk rozpolíme a vyberieme semienka ktoré pridáme do smotany.
Pokrájame prázdny struk a pridáme do smotany.
Smotanu privedieme k varu, potom znížime teplotu a varíme asi 5 minút.

Medzitým v inej miske vybijeme cukor a žltky vo veľkej žiaruvzdornej miske do bledej a nadýchanej zmesi.

Smotanu privedieme späť do varu.
Vmiešame do vaječnej zmesi a nepretržite šľahajte kým nezhustne!-to znamená že vajcia sa začali mierne variť.


Zmes prelejeme cez jemné sito do veľkého džbánu a potom  naplníme (asi 6) formičky na cream brulé.Nalejeme tak z 2 tretín.
 Formičky umiestnime do veľkého pekáča a zalejeme dostatkom teplej vody,aby boli v polovici ponorené.


Vo vodnom kúpeli umiestnime na strednú mriežku a pečieme 40-45 minút, alebo kým krém nieje tuhý no v strede trochu vratký.
Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
Keď su už pripravené na servírovanie posypeme vrch lyžičkou cukru(práškového) rovnomerne! potom skaramelizujeme pomocou pištole.


Kokosové

Pridala som kokosové mlieko od muller namiesto smotany a ešte pridala nadrobno nasekanú bielu čokoládu.










Môžme pridať aj škoricu:)






Creme brulé torta


Tento recept vznikol úplnou náhodou keď som spravila píliž veľa porcii a tak som vymyslela tortičku:)

Potrebujeme:
180 g cream brulé
50 g hladka múka
prášok do pečiva trocha
olej 50 ml
1 vajce



Postup:
Všetko zmiešame spolu a dáme do vymazanej formy.







 Pečieme pri 180 stupnov asi 30 minút
 Ozdobíme šľahačkou.



No comments:

Post a Comment