Saturday 19 April 2014

Sviatočná pečená šunka


Túto veľkú noc som ju pripravovala po prvý krát no pred rokmi som ju jedla na vianoce v irsku.
Výborná,rýchla príprava a sladkastá sviatočná chuť.
Prajem krásne sviatky.

Potrebujeme:
800g šunky od kosti v celku aj s kožou
1 cibulu, oloúpanú a prepolenú
1liter coca cola(mala som 1,5 pretože som mala 1,1 kg šunku)

Na glazuru:
1 lyžici med
2 lyžice trstinový cukor
horčicové semiačka
hrst klinčekov na ozdobu.


 Šunku zalejeme  v hrnci studenou colou, pridáme cibulu ,oprivedieme k varu,prikrzjeme
a na miernom ohni pomaly varíme.
Udené mäso ktoré nieje tepelne upravené (90 minút) varenému(šunke stačí 15 minút.)





Trúbu predhrejeme na 240 stupňov.
Šunku vyberieme z hrnca a bývar dáme bokom.
Stiahneme tenku vrstvičku kože a tuk pod nou pravidelne narežeme(môžme rovno kožu)
Do každého kosoštvorca zapichneme jeden kliček .
potom šunku opatrne potrieme medom a posypeme korením a cukrom.





Vložíme do pekáčea zapékame zhruba desať minut, až kým  je povrch pripečený a cukor zkaramelizuje.
 Vývar se bude hodit k potieraniu alebo ako omáčka.
K podávaniu najlepšie zemiaková kaša alebo kukuričné placky alebo cviklu



No comments:

Post a Comment