Sunday, 11 May 2014

Esterházy



Maďarský názov no Rakúsky pôvod:)
Zdlhavejšie ale práca stojí zato:)
6x oriešková chuť cesta spojená jemným krémom.
Všetkým mamičkám len to najlepšie:)))



Na cesto:
- 400g bielka /12-13ks/ z veľkých vajec
- 400g práškový cukor
- 400g lieskové orechy
- 25g hladka múka
 - 2 ks vanilkový cukor
- 1 lyžička kakao
 - 1 lyžička škorice
- 1 lyžica citronovej šťavy
- štipka soli.


Na krém:
- 600 mlieko
 - 250 g kryštalový cukor
 - 5 kusov žĺtka
- 65 g vanilkový puding v prášku
 - 3 kusy vanilkový cukor
- 600 g maslo
- 4 Lyžice mandľový likér(amaretto)

Ostatné:
- 120 g marhuľový lekvár
- 1 1/2 bielka
- 120- a viac g práškový cukor
- 1 lyžička olej
 - 1 lyžička kakao
 mandľové lupienky.


Príprava cesta:
 Lieskove orechy zomelieme na hrubo, preosejeme .
 Upražíme na miernom ohni na sucho a dáme vychladiť.
Do vyšľahaných bielkov postupne pridávame práškovy cukor, vanilkový cukor a vyšľaháme na pevnu penu.
Postupne pridávame upražené lieskovce,citronovú šťavu, preosiatu múku, kakao, škoricu a soľ.
Plech vyložíme papierom na pečenie, nakreslíme kruh priemer cca 26cm a nanesieme 1/6 cesta na papier.
V horkovzdušnej rúre pri teplote 160°C 5min, potom stíšime na 145°C a pečieme ešte cca 20 minút.











Po upečení prekryjeme tanierom upečený plát stiahneme papier z korpusu dole.
Postupne upečieme ostatné pláty.



Uvaríme si krém:

Do 300 ml mlieka dáme kryštálový cukor, vanilkový cukor, postavíme v kastróliku na oheň a privedieme do varu.
Vo zvyšnom mlieku rozpustíme pudigový prášok, rozšľahané žľtka a prilejeme do kastróla.
Uvaríme puding, odstavíme, primiešame mandľový likér a necháme vychladnúť.





Zmäknuté maslo vyšľaháme a potom pomaly pridávame do pudingu.





Vychladeným krémom natrieme korpus a položíme naň ďalší.
Takto natrieme všetky /odložíme trochu krému aj na boky/ až na ten najrovnejší, ktorý dáme na vrch.
Marhuľový lekvár zohrejeme a vlažným natrieme vrchný plát.





Bielok zmiešame s práškovým cukrom, dáme do šlahača a metličkou na cesto na slabých otáčkach šľaháme do hustej peny.
Počas šľahania pridávame po kvapkách olej.
Asi za 3 lyžice odoberieme, ktoré zmešame s kakaom (na kruhy).
 Ostatnú polevu natrieme na marmeládový vrch torty.
Kakaovú polevu dáme do papierového kornútka alebo lyžicou a od stredu krúživým  pohybom kreslíme kruhy cca 2cm od seba.
Špajdlou potom ťaháme čiaru po povrchu torty raz zo stredu von a potom opačne .
Zvyšným krémom okolo potrieme tortu a na sucho opraženými mandľovými lupienkami boky "obsypeme".









Dáme do chladničky do druhého dňa stuhnúť.


Tento kúsok je z cukrárne:)......krajšia poleva no chuť domáceho kúska  je určite lepšia.


No comments:

Post a Comment