Wednesday, 7 May 2014

Najlepšie veterníky

Práca ktorá stojí zato:)


Potrebujeme:

CESTO:
500ml vody
160g rastlinný tuk(cera)
320 g polohrubej múky
 8 vajec
dve štipky soli

1.PLNKA:
1litra mlieka
3 zlaté klasy
 cukor

Karamelová šľahačka


KARAMELOVÁ POLEVA
50g krytálový cukor
3-4 lyžice mlieka
220g preosiatého pr.cukru
(môžme nahradiť posypaným práškovým cukrom alebo ľubovoľne)





Postup:

V prvý deň si uvaríme karamelovú šľahačku a upečieme veterníky.

 Na cesto si vo vode  rozpustíme tuk(ceru)pridáme štipku soli vsypeme múku a stále miešame.
Miešame až kým sa cesto neodliepa od hrnca.
Cesto necháme mierne vychladnúť a nachystáme vajíčka,po miernom vychladnutí primiešavame postupne vajíčka, vždy počkáme kým sa vajíčko dobre zmieša a až potom dávame ďalšie.






Ešte teplé vytláčame cez kuchársky sáčok na vodou vymytý plech.
(Nepripraviť si naraz viac plechov, keď cesto stojí na plechu dlhšie, prilepí sa.)
Upečieme do svetlohneda(vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 200°C cca 20 minút, treba sledovať niekedy to trvá dlhšie)
RÚRU NEOTVÁRAŤ!!!!! spľasli by



Vyjde ich okolo 25 ks o veľkosti asi 5-6-7cm ja som spravila maličké a aj 3 ako povedala mamka "gazdovské":D


Na druhý deň si uvaríme puding, cukru dajte podľa chuti.


   
Veterníky prekrojíme ostrým nožom, majú byť  duté.



Karamelovú polevu musíme mať teplú, lebo chladnutím trošku stuhne.
Krupicový cukor skaramelizujeme, pridáme 3 lyžice(a viac) mlieka a rozvaríme .
Nasypeme páškový cukor a zahrievame podľa potreby pridávame mlieko
Keď začne karamel  hnednúť, tak ho odstavíme a miešame do hladka.


   
Šľahačku vyšľaháme.



Plnenie:
Najprv hustým pudingom druhý sa dá karamelový  krém a dokončíme vrškami namáčanými v karamele, alebo posypeme práškovým cukrom.




    Sú vyborné aj na dalšie dni:)




Na porovnanie:

Takéto ich predávajú v jednej našej cukrárni




No comments:

Post a Comment