Wednesday, 23 July 2014

Linzer torta



Linecký koláč  patrí spolu so Sacherovou tortou k najslávnejšm výrobkom Rakúskeho umenia zákuskov.
Ma veľmi starú tradíciu(1719)
Veľa kuchárov sa pokúšalo recept pozmeniť,vylepšiť a tak sa nedá odhaliť ktorí z receptov je ten pravý no základ je že do cesta ide škorica a klinček.

Potrebujeme:

    150 g studené maslo
    150 g hladká múky
    150 g práškový cukor
    100 g nelúpaných strúhaných mandlí(môžu byť aj mleté)
    1 žltok
    2 natvrdo uvarené žltky, prolisované sítkom
    šťáva a kôra z jedného citrónu
    na špičku noža škorica a klinček
    štipka soli


Okrem toho:
    250 g malinového kompótu/džemu
    1 žltok na potretie

Postup:
Rýchlo zmiešame všetky suroviny a zhnietneme.
Zabalíme do fólie a na hodinu odložíme do chladu.
Z dvoch tretín cesta  vyvaľkáme plát(3mm) a vyložíme nim(najlepšie odnmateľnú) formu s priemerom 24 cm.
Pritom vytvorte okraj asi 1 cm vysoký.
Zostatok odrežeme.








Koláč potrieme malinovým kompotom/džemom.Zo zostavajúceho cesta vykrájame asi centimeter široké pásky a poukladáme na kompót/džem do tvaru mriežky.




Potrieme žltkom a pečieme 30-40 minút pri 170 stupňov
Koláč necháme vychladnúť vo forme
Horúci by sa mohol rozlamovať.






No comments:

Post a Comment