Wednesday 23 July 2014
Linzer torta
Linecký koláč patrí spolu so Sacherovou tortou k najslávnejšm výrobkom Rakúskeho umenia zákuskov.
Ma veľmi starú tradíciu(1719)
Veľa kuchárov sa pokúšalo recept pozmeniť,vylepšiť a tak sa nedá odhaliť ktorí z receptov je ten pravý no základ je že do cesta ide škorica a klinček.
Potrebujeme:
150 g studené maslo
150 g hladká múky
150 g práškový cukor
100 g nelúpaných strúhaných mandlí(môžu byť aj mleté)
1 žltok
2 natvrdo uvarené žltky, prolisované sítkom
šťáva a kôra z jedného citrónu
na špičku noža škorica a klinček
štipka soli
Okrem toho:
250 g malinového kompótu/džemu
1 žltok na potretie
Postup:
Rýchlo zmiešame všetky suroviny a zhnietneme.
Zabalíme do fólie a na hodinu odložíme do chladu.
Z dvoch tretín cesta vyvaľkáme plát(3mm) a vyložíme nim(najlepšie odnmateľnú) formu s priemerom 24 cm.
Pritom vytvorte okraj asi 1 cm vysoký.
Zostatok odrežeme.
Koláč potrieme malinovým kompotom/džemom.Zo zostavajúceho cesta vykrájame asi centimeter široké pásky a poukladáme na kompót/džem do tvaru mriežky.
Potrieme žltkom a pečieme 30-40 minút pri 170 stupňov
Koláč necháme vychladnúť vo forme
Horúci by sa mohol rozlamovať.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment