Friday 11 July 2014

Šampita


Jeden z najznámejších balkánskych zákuskov.
Starí slováci možno poznajú pod názvom Haboš:)
Snehom sa skvelo plnia aj šamrole.


Potrebujeme:

listkove cesto
8 ks bielok
1 balíček cukor vanilkový
8 Lyžíc cukor kryštálový
  
Na sirup:
     200 ml voda
     300 g cukor
      pár kvapiek šťava citrónová


Postup:
Lístkové cesto si rozdelíme na 2 časti a obe popichané na plechu upečieme.


Pripraíme si sirup:

Najprv dáme variť vodu s cukrom, pridáme pár kvapiek citrónu.
Varíme na miernom ohni cca 15-20 minút.
Sirup musí byť mazľavý.
Minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začneme šľahať bielky.
Ked je sneh tuhý, pridáme krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým
Stále šľaháme.
Horúci sirup z cukru pridávať takmer po kvapkách(nie liať ) do snehu, ktorý stále šľaháme.
Po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút.
Dokopy sa šľahá asi 10 minút.







Sneh rozotrieme na cesto a prikrijeme druhým cestom.

No comments:

Post a Comment