Wednesday 11 September 2013

Lokše


Najlepšie!
Lokše mojej babky ktoré som sa bola učiť pri nej preto aj fotopostup nemám nafotený doma.

Potrebujeme:


  • 1 kg zemiaky 
  • soľ
  • 300 g múka hladká a polohrubá (pol na pol)
  • 2-3 lyžičky kyslej smotany

Podsypovať s hladkou mukou

Na potretie:
Rozpustené maslo s buď bravčovou masťou alebo olejom môžme aj obojím ale najlepšie je pol na pol.

Postup:

Zemiaky umyjeme a uvaríme.
Na doske ich popučíme a necháme vychladnúť posolíme.
Pridáme hladkú a polohrubú muku.




Vypracujeme.
Cesto s konzistenciou ako na šúľance (možno trocha jemnejšie).
Cesto na pomúčenej doske vytvarujeme do tvaru valca.




Následne odrezujeme rovnaké kúsky.
Tvarujeme guľky.




Rozvaľkujeme na tenučko ale nie na príliš veľkom množstve muky.(čím menej muky tým lepšie)
Rozvaľkáme placky následne prerežeme na polovicu(nemusíme ale babka to tak robí)




Na rozohriatej panvici ich z oboch strán opečieme trvá to cca 2-3 minúty záleži aj od hrúbky.




Potom ich poukladáme na teplý tanier a natrieme zmesou masla.





Tu su okrúhle
Robené na oslavu mojej tete. 












Môžme jesť iba tak alebo ku kačici či huse.
Môžme potrieť lekvárom a makom.
Podľa chuti.


No comments:

Post a Comment