Friday 13 September 2013

Ťahaná štrúdľa


No snáď každý slovák už ochutnal tu pravú babičkovskú ťahanú štrúdľu a ostala mu v srdci:)
Tu máte recept na tú moju:)

Potrebujeme:


  • 300 g hladká muka
  • 1 žĺtok
  • soľ
  • 150 ml voda
  • 1 lyžica olej



Makovo-višňová:

  • 60 g mak mletý
  • 40 g cukor trstinový
  • 50 g maslo posekané
  • 2 poháre vyšne vykôstkované zavárané


Orechovo-jablková:

  • 200 g zomleté vlašské orechy
  • 200 ml mlieko
  • 60 g krupicový cukor
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 500 g jablka
Makovo-jablková:

  • 80 g mletý mak
  • 300 g voda
  • 150 g krupicový cukor
  • škorica
  • 200 g vanilkový cukor
  • 200 ml jablká

Makovo-jablková:

  • 200 g mletý mak
  • 100 ml voda
  • 60 g krupicový cukor
  • 1/2 lyžičky škorica
  • 1 balík vanilkový cukor
  • 500 g jablká
Tvarohovo-višňová:

  • 500 g mäkký tvaroh
  • 100 g práškový cukor
  • 1 balík vanilkový cukor
  • višne
Tvarohovo-hrozienková:

  • 500 g tvaroh
  • 80 g práškový cukor
  • 1/2 citrónová kôra
  • 1 balíček vanilkový cukor
  • 100 g hrozienka
  • 50 ml rum


Postup:
Preosiatu múku spracujeme na doske so žĺtkom,štipkou soli,vlažnou vodou a olejom.
Dobré prepracujeme na hladké a nelepivé cesto.


Cesto zabalíme do fólie a necháme 30 minútiek odpočívať v teple. Potom ho rozdelíme na 2 diely,rozváľkame na tenké pláty a na utierke opatrne vyťahujeme na všetky strany. Cesto natrieme masielkom.

Vyťahovať môžme aj ručne ale to už ak máte väčšie skúsenosti.
(Mne to ručne začalo ísť asi tak po šiestej štrúdli)

 

Toto je moja ťahaná ručne:


Plátky očistených jabĺk zmiešame so škoricou,cukrom,hrozienkami a posekanými orechmi.
Na tretine masla opražíme strúhanku.
Strúhanku potrieme na cesto potrete maslom:)
Rozdelíme naň plnku.



Pomocou utierky ho zvinieme do závina.



Položíme na plech vymastený tukom a potrieme masielkom.


Vložíme do 180 c° predhriatej rúry ,počas pečenia potierame masielkom.



Po upečení necháme vychladnúť a posypeme praškovým cukrom.

Plnky:

Orechovo-jablková:
Zomleté vlašské orechy povaríme s mliekom pridáme krupicový cukor a vanilkový cukor.
Potom do orechov vmiešame očistené a nahrubo postrúhane jablká.

Makovo-jablková:
Mak povaríme s vodou a krupicovým cukrom,ochutíme škoricou a vanilkovým cukrom.potom vmiešame očistené  a nahrubo postrúhané jablká,ak je plnka riedka zahustíme ju strúhankou:))

Tvarohovo-višňová:
Mäkký tvaroh zmiešame s práškovým cukrom a vanilkovým cukrom roztrieme na vyťahané cesto a nan naložíme vykôstkované višne

Tvarohovo-hrozienková:
Tvaroh zmiešame s práškovým cukrom postrúhanou kôrou z citróna, vanilkovým cukrom a hrozienkami ktoré deň vopred namočíme
do rumu.

Makovo - višňová:
Na plát nasypte rovnomernú vrstvu maku, cukru, na vrch poukladajte višne a na ne maslo.
Vynechajte dostatočný okraj, aby ste mohli štrúdľu pohodlne zrolovať.


Porcie:2 štrúdle

Príprava :30-45 minút
Pečenie:50 minút
Stupňov: 180

No comments:

Post a Comment