Typický Maďarský dezert.
Mám ho veľmi rada.
Potrebujeme:
- 2 kusy vajce
- 90 g múka hladká
- 50 g cukor krupicový
- 2 kusy vajce
- 20 g kakao
- 60 g múka hladká
- 50 g cukor krupicový
- 60 g múka hladká
- 50 g orechy mleté
- 50 g cukor krupicový
- 2 kusy vajce
- 500 ml mlieko
- 100 g múka hladká
- 200 g cukor krupicový
- 3 kusy vajce
- 1/2 struku vanilka
- 60 g orechy
- 80 g (namočené v rume) hrozienka
- 1 lyžica kakao
- 200 ml smotana šľahačková
- 1 ks čokoláda na varenie
Postup:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom dopenista.
Vmiešame múku
Cesto roztrieme na plech vyložený papierom na pečenie. Pečieme pri 200°C 10 až 12 minút a po vychladnutí papier odstránime.Podobne upečieme kakaové a orechové cesto.
Na dno misy položíme piškótové cesto. Pokropíme ho rumovým nálevom(návod na prípravu nižšie)
(cesto som si upravila na veľkosť ktorú som potrebovala)
Potrieme krémom, posypeme hrozienkami a orechmi.
Priklopíme kakaovým plátom a postup opakujeme aj s orechovým cestom. Navrchu poprášime kakaom a necháme cez noc odležať.
Na druhý deň pomocou lyžice namáčanej v pohári s vodou vykrajujeme väčšie halušky.
Postupne ich poukladáme do pripravených sklených pohárov. Poháre ozdobíme šľahačkou a čokoládovou polevou.
Rumový nálev:
Päť minút povaríme 200ml vody a 200g krupicového cukru, pridáme 100ml rumu a necháme vychladnúť.
Môžte robiť aj z dvojitej dávky bude vláčnejšie.
Plnka:
V malom množstve mlieka rozšľaháme múku so žĺtkami.
Zvyšnú časť mlieka zvaríme so 150 g cukru a s vanilkovým cukrom. Za stáleho miešania prilejeme múkovú zmes so žĺtkami. Povaríme do zhustnutia, odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí vmiešame vyšľahaný tuhý sneh z bielkov a zo zvyšného cukru.
A tu je hotový krém nanesený na piškóte.
Z odrezkov namočila som ich do rumu pridala trocha cukru pridala hrozienka a oriešky a poliala čokoládou.
A tu je už po podávaní.
Môžme spraviť aj s normálnym čokoládovým pudingom napríklad.
No comments:
Post a Comment