Wednesday 11 September 2013

Žemľovka


Žemľovka podľa mojej chuti:)
Stačí ochutnať.
Jedlo ktoré je typické pre slovenskú a českú kuchyňu. Jedlo poznajú aj v Rakúsku volá sa Scheiterhaufen.

Potrebujeme:


  • 1 menšia vianočka
  • 70 g cukor krupicový
  • 2 lyžice voda
  • 150 ml smotana na varenie
  • 150 ml mlieko
  • 1-2 kusy vajce
  • 1 kus bielok
Tvarohová náplň:

  • 250 - 300 g tvaroh
  • 1 balíček cukor vanilkový
  • štipka soľ
  • 1 - 2 lyžica cukor praškový
  • 1 kus žĺtok
  • 2 kusy banán
  • 2 - 3 kusy jablko
Postup:
Na miernom ohni rozohrejeme 2 lyžice vody s cukrom, trošku zamiešame ,a necháme tak nemiešame iba tak ho necháme rozpustiť. Po chvílke asi takých 3 minútach nám začne bublať,premiešame
O chvíľku  nám pekne skaramelizuje.



Prilejeme smotanu a mliečko, pritom miešame na úplne malom plameni až kým sa nám karamel nerozpustí.
Trvá to iba chvíľu.
Karamelové mliečko odstavíme z plameňa a primiešame rozšľahané vajíčka a bielko.




Nakrájame si vianočku (alebo pečivo,ale vianočka je chutnejšia a rýchlejšie sa urobí.)
Do karamelovej zmesi máčame vianočku:)






Namočenú vianočku(polovičku) ukladáme do maslom vymastenej a strúhankou vysypanej nádoby.


Žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
 

Pripravíme si tvarohovú náplň:
Zmiešame tvaroh, práškový cukor, žĺtko, vanilkový cukor a štipku soli.(tvarohu môžme dať aj viac) Túto tvarohovú náplň nanesieme na namočenú vianočku.


Žemľovka (fotorecept) - obrázok 8
Očistíme si jablka a nakrájame na plátky, olúpeme banány a nakrájame na kolieska (možme pridávať podľa chuti) pokropíme citrónovou šťavou aby nezhnedli.


Žemľovka (fotorecept) - obrázok 9

Zvyšnú namočenú vianočku poukladáme na ovocie a posypeme cukrom ktorý nám urobí krásny chrumkavý vrch.


Žemľovka (fotorecept) - obrázok 10

Pečieme priblížne 25 minút na 180 stupňov.


Žemľovka (fotorecept) - obrázok 11


Chvíľku počkáme nech vychladne aby sa nám pekne vyberalo.

Porcie:4
Príprava:25 minút
Pečenie:20-30 minút
Stupňov:180

No comments:

Post a Comment