Tuesday, 10 September 2013

Bobaľky


Neodmysliteľná súčasť vianoc.
Tvarohové ,makové, na slano na sladko milujem!

Potrebujeme:

Cesto:
  • 600 - 800 (hrubá) múka polohrubá
  • podľa potreby (vlažné) mlieko
  • 3 lyžice cukor
  • 1 - 2 lyžice soľ
Kvások:
  • 200 ml (vlažné) mlieko
  • 30 g droždie
  • 1 - 2 lyžice cukor

Slané tvarohové:

  • tvaroh hrudkovitý
  • maslo
  • soľ
Sladké tvarohové:
  • tvaroh hrudkovitý
  • maslo
  • cukor
  • med
  • hrozienka
Makové:
  • mak
  • maslo
  • med
  • cukor
  • hrozienka
Bryndzové:
  • maslo
  • bryndza
Kapustové:
  • kapusta kyslá
  • olej
Orechové:
  • (pomleté) orechy
  • maslo
  • cukor
  • med

Postup:
Urobíme kvások a prehriatu muku rozmiešame so soľou a s cukrom, pridáme vykysnutý kvások, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme  tuhé cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 1


Na dosku posypanú múkou dáme vykysnuté cesto a pokrájame na menšie kúsky.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 2

Z týchto kúskou potom vyšúľame tenší valček.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 3

A pokrájame na maličké kúsky.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 4

Vymastíme plech , z kúskou urobíme guľky ktoré položíme na plech a necháme ešte podkysnúť .
Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 5

Vložíme ich do vyhriatej rúry a pečieme asi 7 - 12 minút na  200 - 220 stupňov.
 Takto vyzerajú čerstvo upečené:)


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 6

Bud ich odložíme na suché miesto na vianoce alebo ich dáme variť priblížne na 3 minúty do vriacej vody aby príliš nenamokli


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 7

Vyberieme ich z vody a vložíme do misky.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 8

Pridáme prepražené masielko

Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 9

Tvarohové:
Posypeme tvarohom a posolíme podľa chuti. Druhý možný postup: (V hrnci roztopíme maslo, trocha popražíme. Vložíme sparené bobaľky, pridáme tvaroh opatrne pomiešame a môžme ich podávať. Na tejto fotke sú  tvarohové ktoré tak milujem s trocha vianočnou atmosférou.


Bobaľky - opekance (fotorecept) - obrázok 10
 

Tvarohové na sladko: tvaroh, hrozienka, cukor, med.....všetko podľa chuti
 
Makove: 
posypeme makom, cukrom, polejeme roztopeným maslom.(môžme pridať med a hrozienka)
 
Bryndzové:
Bryndza popražené maslo a podľa chuti soľ ale myslím že nebude treba pretože bryndza je sama o sebe slaná .
 
Orechové:
mleté orechy (pomlieť trocha na hrubšie) ,maslo.cukor,med.

Kapustové:
Niekde sa dokonca robia aj s kyslou kapustou. Kyslú kapustu najprv opečieme na oleji a podusíme v panvici (pridáme trocha vody) cca 20 minút, potom do panvice vložíme sparené bobaľky osolíme podľa chuti a môžme ich podávať. Jedine do týchto sa maslo nedáva .



A tu su všelijaké:-*
Kakao cukor
tvaroh
Kyslá kapusta
cottage cheese

 

No comments:

Post a Comment