Neodmysliteľná súčasť vianoc.
Tvarohové ,makové, na slano na sladko milujem!
Potrebujeme:
Cesto:
- 600 - 800 (hrubá) múka polohrubá
- podľa potreby (vlažné) mlieko
- 3 lyžice cukor
- 1 - 2 lyžice soľ
- 200 ml (vlažné) mlieko
- 30 g droždie
- 1 - 2 lyžice cukor
Slané tvarohové:
- tvaroh hrudkovitý
- maslo
- soľ
- tvaroh hrudkovitý
- maslo
- cukor
- med
- hrozienka
- mak
- maslo
- med
- cukor
- hrozienka
- maslo
- bryndza
- kapusta kyslá
- olej
- (pomleté) orechy
- maslo
- cukor
- med
Postup:
Urobíme kvások a prehriatu muku rozmiešame so soľou a s cukrom, pridáme vykysnutý kvások, podľa potreby vlažné mlieko a vypracujeme tuhé cesto, ktoré necháme dobre vykysnúť.
Takto vyzerajú čerstvo upečené:)
Posypeme tvarohom a posolíme podľa chuti.
Druhý možný postup:
(V hrnci roztopíme maslo, trocha popražíme.
Vložíme sparené bobaľky, pridáme tvaroh opatrne pomiešame a môžme ich podávať. Na tejto fotke sú tvarohové ktoré tak milujem s trocha vianočnou atmosférou.
Tvarohové na sladko:
tvaroh, hrozienka, cukor, med.....všetko podľa chuti
Makove:
posypeme makom, cukrom, polejeme roztopeným maslom.(môžme pridať med a hrozienka)
Bryndzové:
Bryndza popražené maslo a podľa chuti soľ ale myslím že nebude treba
pretože bryndza je sama o sebe slaná .
Orechové:
mleté orechy (pomlieť trocha na hrubšie) ,maslo.cukor,med.
Kapustové:Niekde sa dokonca robia aj s kyslou kapustou. Kyslú kapustu najprv opečieme na oleji a podusíme v panvici (pridáme trocha vody) cca 20 minút, potom do panvice vložíme sparené bobaľky osolíme podľa chuti a môžme ich podávať. Jedine do týchto sa maslo nedáva .
A tu su všelijaké:-*
Kakao cukor
tvaroh
Kyslá kapusta
cottage cheese
No comments:
Post a Comment