Doma robený s láskou zaváraný a odložený na obdobia zimy.
Milujem ten čas zavárania ,keď som bola malá a bývali sme ešte všetci spolu vo veľkom dome mamka zvykla večer umývať marhule(baracky) a variť lekvár ktorý rozvoniaval po celom dome.
Pivnica bola jedno leto celá založená zaváraninami aspoň viem po kom mám tú chuť.
Potrebujeme:
- marhule 3 kg
- cukor kryštálový 1 kg (podľa kyslosti marhúľ)
Postup:
Marhule umyjeme, odkvôstkujeme na polovičky a dáme do hrnca.
Podlejeme 1-2 dcl vody a rozvaríme.
Rozvarené marhule môžme rozmixovať alebo necháme kúsky(ja nechávam)
Do zmesi marhúľ dáme cukor, dobre premiešame a po troche dávame na panvicu a varíme. (5 naberačiek)
Uvarený lekvár spoznáme podľa toho že ak ho dáme na varešku nespadne nám je hustý.
Dávkujeme do umytých a suchých fliaš a sterilizujeme.
Vyšlo mi 5 fliaš a ešte troška na viac.
No comments:
Post a Comment