Thursday 11 July 2013

Marhuľový lekvár


Doma robený s láskou zaváraný a odložený na obdobia zimy.
Milujem ten čas zavárania ,keď som bola malá a bývali sme ešte všetci spolu vo veľkom dome mamka zvykla večer umývať marhule(baracky) a variť lekvár ktorý rozvoniaval po celom dome.
Pivnica bola jedno leto celá založená zaváraninami aspoň viem po kom mám tú chuť.

Potrebujeme:
  • marhule 3 kg
  • cukor kryštálový 1 kg (podľa kyslosti marhúľ)
Postup:
Marhule umyjeme, odkvôstkujeme na polovičky a dáme do hrnca.


Podlejeme 1-2 dcl vody a rozvaríme.


Rozvarené marhule môžme rozmixovať alebo necháme kúsky(ja nechávam)
Do zmesi marhúľ dáme cukor, dobre premiešame a po troche dávame na panvicu a varíme. (5 naberačiek)



Uvarený lekvár spoznáme podľa toho že ak ho dáme na varešku nespadne nám je hustý.




Dávkujeme do umytých a suchých fliaš a sterilizujeme.



Vyšlo mi 5 fliaš a ešte troška na viac.






No comments:

Post a Comment