Neodolateľná klasika.
Potrebujeme:
200 ml mlieko
250-300 g ryža
2 ks vajcia
40 g maslo
1 ks (sáčok) cukor vanilkový
70-80 g cukor praškový
ovocie kompótové
soľ
hrozienka
Postup:
Umytú ryžu dáme do hrnca, zalejeme vodou a dáme variť.
Hrozienka dáme do horúcej vody, aby boli mäkké.
Rozbijeme si vajíčka, bielky dáme zvlášť a žĺtky pridáme do masla.
Medzi tým premiešame ryžu.
Do misy so žĺtkami a maslom pridáme cukor a vymiešame.
Do tejto zmesi pridáme hrozienka.
Vriacu ryžu posolíme, pridáme mlieko, zamiešame a varíme na miernom ohni. Keď je ryža uvarená, necháme ju vychladnút.
Vychladnutú ryžu pridáme do misy s hrozienkami a zamiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a zamiešame do ryže.
Formu na pečenie potrieme olejom a dáme do nej polovicu ryžovej zmesi.
Precedíme kompót a ovocie rozložíme na ryžu.
Pridáme druhú časť ryže a rozotrieme.Posypeme vanilkovým cukrom.
Dáme piecť na 180 °. Pečieme 35 minút.
Ak chceme môžme na vrch ešte naniesť tuhý sneh a dať ešte zapiecť ale ja to nerobím chutí mi to aj bez toho. A takto vyzerá hotový z vnútra:
Porcie:4-6
Príprava: 30
Pečenie:35 minút
Stupňov :180
So strúhanými jablkami:
6 Aug 2013
Ryžový nákyp
Labels:
Hlavné jedlo na sladko,
Slovenská kuchyňa
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment