Wednesday 11 September 2013

Štedrák


Nikdy predtým som o ňom nepočula no nastali dni keď som začala skúšať tradičné slovenské jedlá,sladkosti a podobne. Nastal deň keď som vyskúšala štedrák a povedala si že nič úžasnejšie v slovenskej kuchyni nenájdem!
Vrelo odporúčam.

Potrebujeme:


  • 600 g múka hrubá
  • 300 g mlieko
  • 100 g cukor kryštálový
  • 125 g maslo
  • 1 ks (kocka) droždie
  • 3 ks žĺtka
  • 1 ks kôra citrónová
  • soľ
Lekvárová plnka:

  • 200 g lekvár slivkový
  • kôra citrónová
Maková plnka:

  • 200 g mak mletý
  • 10 g maslo
  • 150 g cukor práškový
  • 1 balíček cukor vanilkový
  • 1 ks kôra citrónová
  • podľa potreby(hustoty) mlieko
  • podľa chuti hrozienka
Orechová plnka:

  • 180 g orechy mleté
  • 30 g strúhanka
  • 200 ml prevarené mlieko
  • 130 g cukor práškový
  • cukor vanilkový
  • kôra citrónová
Tvarohová plnka:

  • 300 g tvaroh
  • 150 g cukor kryštálový
  • 1 ks žĺtok
Do každej plnky:

  • bielok
Postup:
Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku a nalejeme trocha vlažného mlieka, do ktorého pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené kvasnice.
Keď nám nabobnajú kvasnice pridáme žĺtky, cukor, soľ, mlieko, nakoniec roztopené maslo a spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.



Medzitým si pripravíme plnky.

Maková plnka:
1. spôsob:

zmiešame 200 g mletého maku, 150 g práškového cukru, 10 g masla, vanilínový cukor, citrónová kôra, hrozienka ak má niekto rád a prevarené mlieko podľa potreby, podľa hustoty plnky.
2. spôsob:

Mletý mak s cukrom a mliekom uvaríme a necháme vychladnúť pridáme vyšľahaný bielok.

Orechová plnka:
1.spôsob:

Zmiešame 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 200 ml prevareného mlieka, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, citrónovú kôru.
 2. spôsob:

Pomleté orechy zmiešame s praškovým cukrom a varíme v mlieku.
Pridáme vyšľahaný bielok.Cukru dáme podľa chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nemá byt veľmi riedka , ale taká aby sa dala dobre  rozotierať

Tvarohová plnka:
1.spôsob:

Zmiešame 300 g tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 1 vajce.
2.spôsob: 

Do roztopeného masla pridáme cukor,tvaroh,hrozienka,žĺtok a premiešame z bielka vyšľaháme sneh a pridáme do plnky.
Cesto si rozdelíme na 5 bochníkov.


Rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu ( môžeme použiť papier) 
Vrstvíme nasledovne:
Na spodok dáme 1.cesto, 200 g slivkového lekváru rozotrieme


Naň položíme  2.cesto rozotrieme makovú plnku.


Naň položíme 3. cesto orechová plnka


4. cesto tvarohová plnka


Na tvarohovú plnku vyvaľkáme z piateho cesta mriežku


Upečieme v predhriatej rúre 180-220  stupňov asi 30 minút.


No comments:

Post a Comment