Nikdy predtým som o ňom nepočula no nastali dni keď som začala skúšať tradičné slovenské jedlá,sladkosti a podobne. Nastal deň keď som vyskúšala štedrák a povedala si že nič úžasnejšie v slovenskej kuchyni nenájdem!
Vrelo odporúčam.
Potrebujeme:
- 600 g múka hrubá
- 300 g mlieko
- 100 g cukor kryštálový
- 125 g maslo
- 1 ks (kocka) droždie
- 3 ks žĺtka
- 1 ks kôra citrónová
- soľ
- 200 g lekvár slivkový
- kôra citrónová
- 200 g mak mletý
- 10 g maslo
- 150 g cukor práškový
- 1 balíček cukor vanilkový
- 1 ks kôra citrónová
- podľa potreby(hustoty) mlieko
- podľa chuti hrozienka
- 180 g orechy mleté
- 30 g strúhanka
- 200 ml prevarené mlieko
- 130 g cukor práškový
- cukor vanilkový
- kôra citrónová
- 300 g tvaroh
- 150 g cukor kryštálový
- 1 ks žĺtok
- bielok
Do misky preosejeme múku, urobíme do nej jamku a nalejeme trocha vlažného mlieka, do ktorého pridáme čajovú lyžičku kryštálového cukru a rozdrobené kvasnice.
Keď nám nabobnajú kvasnice pridáme žĺtky, cukor, soľ, mlieko, nakoniec roztopené maslo a spracujeme cesto, ktoré necháme vykysnúť.
Medzitým si pripravíme plnky.
Maková plnka:
1. spôsob:
zmiešame 200 g mletého maku, 150 g práškového cukru, 10 g masla, vanilínový cukor, citrónová kôra, hrozienka ak má niekto rád a prevarené mlieko podľa potreby, podľa hustoty plnky.
2. spôsob:
Mletý mak s cukrom a mliekom uvaríme a necháme vychladnúť pridáme vyšľahaný bielok.
Orechová plnka:
1.spôsob:
Zmiešame 180 g mletých orechov, 30 g strúhanky, 200 ml prevareného mlieka, 130 g práškového cukru, vanilínový cukor, citrónovú kôru.
2. spôsob:
Pomleté orechy zmiešame s praškovým cukrom a varíme v mlieku.
Pridáme vyšľahaný bielok.Cukru dáme podľa chuti menej alebo viac, mlieka podla potreby, plnka nemá byt veľmi riedka , ale taká aby sa dala dobre rozotierať
Tvarohová plnka:
1.spôsob:
Zmiešame 300 g tvarohu, 150 g kryštálového cukru, 1 vajce.
2.spôsob:
Do roztopeného masla pridáme cukor,tvaroh,hrozienka,žĺtok a premiešame z bielka vyšľaháme sneh a pridáme do plnky.
Cesto si rozdelíme na 5 bochníkov.
Rozvaľkáme asi na hrúbku prsta a postupne vrstvíme do stredne veľkého vymasteného plechu ( môžeme použiť papier)
Vrstvíme nasledovne:
Na spodok dáme 1.cesto, 200 g slivkového lekváru rozotrieme
Naň položíme 2.cesto rozotrieme makovú plnku.
Naň položíme 3. cesto orechová plnka
4. cesto tvarohová plnka
Na tvarohovú plnku vyvaľkáme z piateho cesta mriežku
Upečieme v predhriatej rúre 180-220 stupňov asi 30 minút.
No comments:
Post a Comment