Saturday, 5 October 2013

Šuhajdy





Neodmysliteľná súčasť vianoc a veľkej noci no keď je dosť orechov prečo si ich neurobiť aj pre dnešok?:)


Potrebujeme:

250-300 g čokolády na varenie
60 g stuženého tuku
1-2 lyžičky olej

Plnka:

300 g kryštálový cukor
200 ml mlieko
60 g kakao
250 g maslo
250 g orechy vlašské mleté (môžu v nich byť aj väčšie kúsky)

Na ozdobenie:
zvyšná čokoládová poleva
Lentilky
orechy

Postup:

Na kuchynskú dosku naukladáme košíčky(45 malých alebo podľa veľkosti)
Čokoládu na varenie rozpustíme nad parou s tukom a necháme mierne vychladnúť.
Do každého košíka nalejeme lyžičkou čokoládovú polevu tak, aby jej na dne košíčka neostalo priveľa.
Rozotrieme po bokoch a necháme stuhnúť.





Pripravíme si plnku:

Cukor nasypeme do mlieka a necháme asi 15 minút na miernom ohni kým sa mlieko na vareške alebo lyžičke nezačne ťahať.


Odstavíme a ešte do horúceho pridáme kakao,maslo a pomleté orechy.





Vlažnou hustou plnkou plníme košíčky.
Lyžičkou ju zarovnáme do hladka.
Vrch polejeme zvyšnou polevou,ktorú sme si znova zohriali a ľubovoľne ozdobíme.Necháme cez noc stuhnúť na chladnom mieste.
Na druhý deň šuhajdy vylúpneme a dáme do čistých košíčkov.




:)...prajem dobrú chuť!


No comments:

Post a Comment