Jablkové a tekvicové koláče su veľmi obľúbené v Amerike a Kanade.
Tekvicový nesmie chýbať na stole počas Thanksgiving Day (dňa vďakyvzdania).
Základom tohto koláča je tekvicové pyré.
Koláč som našla na internete.
Je síce dosť korenistý no pre mňa výborný.
Takže na tekvicový koláč budeme potrebovať:
Formu na koláč s priemerom cca 30 cm.
Základné sladké krehké cesto takzvané Pate sucrée:
175 g hladká múka
1/2 lyžičky soli
3 lyžice práškového cukru
120 g studeného nakrájaného masla
2 žĺtky
3 lyžice studenej vody
Náplň:
550 g tekvicového pyré
3 hrste trstinového cukru
5 lyžíc medu
2 vajcia
150 ml šľahačky
1 čl mletej škorice
1 čl mletého zázvoru
štipka čerstvo nastrúhaného muškátového orieška
Postup:
Pate sucreé:
Hladkú múku, soľ, práškový cukru dáme do kuchynského robota s kovovými čepeľami.
Na vrch múčnej zmesy dáme studené nakrájané maslo a miešame 10-15 sekúnd.
Žĺtky rozmiešame so studenou vodou a nalejeme na suroviny kým sa nespoja.
Cesto musí mať konzistenciu plastelíny , nemiešame dlho ozaj len nevyhnutný čas na spojenie.
Hotové cesto zabalíme do fólie a necháme asi 1 hodinu schladiť alebo cez noc.
Hotové , vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, prenesieme do jemne vymastenej formy na pečenie, povrch popicháme vidličkou.
Na povrch cesta dáme papier na pečenie a posypeme šošovicou alebo inou strukovinou aby sa nám pri pečení cesto nevydulo.
Dáme predpiecť na 200 stupňov asi 15 minút.
Plnka:
Tekvicu si uvaríme a spravíme ju napyré.
V robote vymixujeme šľahačku, vajcia, tekvicu, med ,cukor a koreniny na hladkú zmes.
Pripravenú zmes nalejeme na predpečené cesto a dáme piecť na cca 160 stupňov cca 60 min .
Po upečení vyberieme z formy a necháme vychladnúť.
Ozdobiť môžme šľahačkou.
Originál Kanadská náplň:
Plnka:
1 a 1/4 hrnčeka tekvicového pyré
3/4 hrnčeka cukru
1/2 lyžička soli
1/4 lyžička mletého ďumbieru
1 lyžička škorice
štipka muškátového orecha
2 vajcia
1 hrnček zahusteného mlieka
2 PL vody
1/2 lyžička vanilkového extraktu.
Všetko sa spolu dobre premieša a vyleje sa na pripravené cesto utlačené vo forme, pečie sa približne 30 minút.
5 Oct 2013
Tekvicový koláč
Labels:
Kanada
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment