Saturday 22 February 2014

Banoffee

Tradičný anglický, americký,írsky a podobne koláč.
Extra rýchlo hotový a veľmi chutný.
Taký na spríjemnenie upršanej soboty:)



Potrebujeme:

60 g maslo
60 g masť
2 hrnčeky hladká múka
1 PL cukor
3 PL mlieko
1 konzerva Salko
1 ks šľahačka
2 ks banán
soľ



Postup:

Najskôr si vytvoríme krehké cesto.
Do misky nasypeme múku, následne k nej pridáme kúsky masla a masti, prisypeme cukor a štipku soli a prilejeme mlieko.
 Všetko premiešame a rukami vypracujeme cesto. Cesto dáme na chvíľku odložiť do chladničky.
Tukom dôkladne vymastíme koláčovú formu a rozprestrieme do nej cesto, ktoré poriadne popritláčame aj po stranách.
 Potom ho popicháme vidličkou a formu vložíme do rúry.
Pečieme približne 15 až 20 minút pri teplote 180°C do zlata.
Po vytiahnutí z trúby je cesto potrebné nechať vychladnúť.

Náhrada sú krekry + maslo tak ako používame na cheesecakes.




Na náplň koláča môžeme použiť už hotový karamel alebo dáme uvariť neotvorenú konzervu Salka do vody táto konzerva musí byť celkom ponorená.
 Takto vytvorený karamel rozotrieme na cesto.
(dietnejšia: uvariť 2 karamelové pudingy s 600 ml mlieka)


To aby nebolo že nemám koláčovú formu:D....len je jedno či použijeme tortovú alebo koláčovú.



Ošúpeme banány a nakrájame ich na kolieska, ktoré rovnomerne rozložíme na karamel.


Vyšľaháme si šľahačku a celý koláč ňou ozdobíme.

Na záver ho môžeme posypať strúhanou čokoládou, kakaom alebo kávou.

Pripravený koláč dáme na chvíľku chladiť do chladničky a až potom ho pokrájame na kúsky.



No comments:

Post a Comment