Wednesday 19 March 2014

Croissant torta



Za cesto sa chcem veľmi pekne poďakovať @peteer z varecha.sk
Robila som maxi croissant pre spolužiaka na narodeniny lebo ich naozaj naozaj zbožňuje.
Tento recept na croissanty je naozaj famózny.
Vyskúšajte a neoľutujete.


Potrebujeme:
    500 g múka hladká t530
     70 g cukor
     10 g soľ
     20 g droždie instantné
     50 g mäkké maslo
     200 g maslo
     250 g mlieko
      na potretie vajce

Plnka:
1 čokoládový puding
80 g cukor
250 ml mlieko
200 g maslo
100 g čokoláda

16-20
porcií
720
minút
príprava
20
minút
na 180-190 °C



Postup:
Zmiešame všetky suroviny okrem 200g masla ktoré udržujeme v chlade a vypracujeme cesto. Je to 50% cesto (pomer mlieka k múke), preto je zozačiatku dosť hutné. Miesime ho tak cca 8 min. Na croissanty je potrebná múka T530 alebo T650 (múka s vysokým obsahom lepku, ináč by cesto nenarástlo ako potrebujeme). Vypracujeme bochník, ktorý narežeme aby sa nám s ním neskôr lepšie pracovalo a prikryjeme fóliou. Necháme pri izbovej teplote a venujeme sa poslednej surovine.
200g chladného masla si položíme na pomúčenu fóliu a poriadne ho valčekom zbijeme.
Cieľom tejto bitky je vypracovanie tenkej placky obdĺžnikového tvaru (cca 3mm).
Keď už je maslo dostatočne vytrestané (dostatočne tenké) - zabalíme ho do fólie v požadovanom formáte, vyvaľkáme a uložíme do chladničky. Keby maslo pri práci prirýchlo mäklo, môžeme ho na chvíľku odložiť zabalené do mrazničky.




Po hodinke kysnutia je už aj naše cesto krásne pripravené na svoj osud
Narezanie nám pomohlo k tomu aby sme z bochníka ľahšie vyvaľkali tvar obdĺžnika ( cca 8mm hrúbky), na ktorý si teraz položíme pripravené maslo. Malo by byť tak 1-2cm od okrajov, v dvoch tretinách plochy cesta.
Vrchnú tretinu cesta preložíme...... a dokončíme to preložením spodnej časti. Takto pripravené cesto otočíme o 90° a rozvaľkáme na pôvodný tvar. Znova spravíme trojitý preklad a cesto odložíme na pol hodinky do chladničky oddýchnuť. Takto sme vytvorili prvé tri vrstvy (vrstvy s maslom sa nerátajú). Po pol hodine cesto znovu rozvaľkáme (otočené o 90°), spravíme trojitý preklad a uložíme do chladničky oddýchnuť. Toto zopakujeme ešte posledný, tretí krát...takže cesto bude mať spolu 27 vrstiev. (tretí posledný preklad môžeme spraviť aj tak, že kraje cesta zložíme do stredu a celé to zavrieme ako knihu - cestu teda dáme 4 nové vrstvy = 36 vrstiev dokopy namiesto 27 pri trojitom preklade).









 Nakoniec cesto voľne zabalíme do fólie a necháme v chladničke oddychovať niekoľko hodín - najlepšie celú noc (alebo aj dlhšie, :) podľa toho kedy chceme mať raňajky).



Postup pri croissantoch:
V deň pečenia si cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 8mm. Široké by malo byť cca 24cm. Pozdĺžne rozrežeme, takže vzniknú 2 pásy po 12cm. Jeden si hneď odložíme do chladu
a z druhého si narežeme trojuholníky (výška teda bude 12cm, šírku volíme podľa toho aké dlhé chceme croissanty mať).

Postup pri croissant torte:
Cesto si rozvaľkáme tak ako na croissanti len už nerozrezujeme napolovicu ale  boky orežeme tak aby nam vznikol jeden veľký trojuholník.(ak orežeme malo by nám výjsť ešte  cca 6 croissantíkov)


Stred narežeme a všetky rohy ponaťahujeme.

Rolujeme od stredu - smerom do strán. Špičku croissanta si pridržiavame, naťahujeme aby skončila zbalená pod croissantom








Poukladáme na plech, necháme kysnúť pri izbovej teplote cca 1hod a pred pečením potrieme vajíčkom.




Veľký croissant pečieme tak 35-40 minút pri 170 stupňov.



Pečieme vo vyhriatej rúre na 180-190°C cca 18-20 min. Potom ešte dopečieme pri vypnutej rúre a pootvorených dvierkach
cca 5 min. Nakoniec necháme vychladnúť na rošte.


http://varecha.pravda.sk/recepty/francuzske-croissanty-fotorecept/20306-recept.html



Pudingovo-čokoládová plnka:

 V troche mlieka si rozmiešame pudingový prášok zvyšok dáme variť spolu s cukrom.
Necháme vrieť a pridáme pudingovú zmes ktorú miešame do zhustnutia.
Potom pridáme do horúceho nasekanú čokoládu premiešame a necháme vychladnúť.
Keď je zmes vychladnutá úplne, vyšľaháme si maslo a postupne k nemu pridávame puding.






Takto pripravenou plnkou ozdobíme napolovicu rozrezaný MAXI croissant.













 A dnes som ich robila znova:):)....19.3.2014 pekne na raňajky pri pozeraní Julie a Julia vám prajem Bon Apetit!:)



No comments:

Post a Comment