Saturday 24 May 2014

Maďarké halušky


V Madarsku sú veľmi obľúbené halušky ako príloha k mäsám, upraveným na šťave, perkeltom či k paprikášom
Tiež sa môžu podávať ako samostatné jedlo, sú známe ako tvarohové halušky s údenou slaninkou a kyslou smotanou.
Bakoňské bravčové plátky sa servírujú výlučne s týmito haluškami.

Potrebujeme:
    400 g múka polohrubá
     2 ks vajce
     1 CL do cesta soľ
     2-3 PL olej
      podľa potreby voda
     p.p soľ
     cca 300 ml do cesta studená voda


Postup:

Do misy dáme múku a premiešame ju so soľou.
Pridáme do múky vajce, prilejeme toľko vody,aby vzniklo redšie cesto.
Nesmie sa vypracovať lebo by sa ťahalo, len zľahka premiešame  a necháme postáť kým nam zorie v hrnci voda(na to množstvo potrebujeme cca 3 litre.)


Keď už voda vrie cesto dáme do haluškovača cez ktorý ho popretláčame do vody.
Pretlačené halušky premiešame aby sa neprichytili na dno hrnca.
Keď vyplávajú na povrch ešte ich chvíľu povaríme cca 3-4 minúty
Uvarene halušky scedíme a opláchneme studenou vodou
omastíme olejom aby sa nezlepil.



Teraz sú pripravené na podávanie.

No comments:

Post a Comment