Thursday, 15 May 2014

Marikla






Veľmi jednoduché,lacné,chutné(naozaj prekvapujúco chutné) rómske jedlo.


Suroviny:
1 kg polohrubej múky
1 lyžica jedléj sódy
1 lyžica soli
Pohár vody

Postup prípravy:

Na stôl nasypeme múku, uprostred vytvoríme jamku, do ktorej pridáme ostatné ingrediencie.
Cesto miešame od stredu a postupne pridávame múku. Cesto musí byť vláčne a nesmie sa lepiť.
Drevený vál poprášime hladkou múkou a vyváľame na ňom 1/2 cm – 1 cm plát, ktorý pomocou hrncovej pokrívky vykrajujeme.




Aby sa nám cesto nelepilo, posypávame ho hladkou múkou.
Tieto vykrojené placky - marikľa pokladáme na rozpálený tál (príp. elektrický sporák).
Pečieme ich až do vtedy, kedy sa začne cesto navršovať a na povrchu vzniknú kruhovité hrudky.




Podávame k pečenému a dusenému mäsu, ako prílohy, poprípade pečivo.
Veľmi chutné sú omastené maslom a posypané cukrom k bielej káve alebo k čaju.


No comments:

Post a Comment