Tuesday 27 May 2014

Pišinger



Torta pre čokoholikov! Teda pre mňa ako stvorená.
Stojí zato vyskúšať.

8ks     tortové oblátky
600g     čokoláda
350g     maslo
350g     cukor
8ks     žĺtok

Poleva:
200g     čokoláda
100g      tuk



Postup:

Nad parou vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť a potom vychladnúť čokoládu, ale nie stuhnúť.
(ak stuhne bude sa ťažšie natierať ale aj tak to pôjde),


Elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s polovicou cukru do peny.
Žĺtky vyšľaháme s druhou polovicou cukru.
Ak  nemáme domáce vajíčka, tak ich vyšľaháme do stuhnutia nad parou.
 "Žĺtky s cukrom vmiešajte do masla až po vychladnutí.
 Do tejto hmoty pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme do peny.
(ak je už stuhnutá tak iba pršľaháme do stuhnutia)





Krémom potrieme postupne všetky oblátky  a takto natreté ich ukladáme na seba.
 Vrch a boky tiež potrieme zvyšným krémom. Dáme do chladničky do druhého dňa odležať.

Tortičku polejeme polevou a necháme stuhnúť.







Originál pišinger:
100g  cukru, 100 g masla a 3 žĺtky sa dobre rozmiešajú.
Medzitým dá sa na sporák 100 g čokolády rozpustiť s trochu vody, rýchle sa vyleje do masla, rozmieša, ešte raz sa dá
 všetko prevariť, rýchlo odstaví a hneď sa tým natierajú karlovarské oblátky.
Na poslednú sa ostatok vyleje a rovnomerne roztrie i na boky.
Natieranie musí sa diať rýchle, aby hmota neztuhla.
Hotová torta odloží sa asi päť dní na suché miesto a len potom sa predloží.
K tomu treba 5 veľkých oblátok.

No comments:

Post a Comment