Tuesday 27 May 2014
Pišinger
Torta pre čokoholikov! Teda pre mňa ako stvorená.
Stojí zato vyskúšať.
8ks tortové oblátky
600g čokoláda
350g maslo
350g cukor
8ks žĺtok
Poleva:
200g čokoláda
100g tuk
Postup:
Nad parou vo vodnom kúpeli necháme rozpustiť a potom vychladnúť čokoládu, ale nie stuhnúť.
(ak stuhne bude sa ťažšie natierať ale aj tak to pôjde),
Elektrickým šľahačom vyšľaháme maslo s polovicou cukru do peny.
Žĺtky vyšľaháme s druhou polovicou cukru.
Ak nemáme domáce vajíčka, tak ich vyšľaháme do stuhnutia nad parou.
"Žĺtky s cukrom vmiešajte do masla až po vychladnutí.
Do tejto hmoty pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme do peny.
(ak je už stuhnutá tak iba pršľaháme do stuhnutia)
Krémom potrieme postupne všetky oblátky a takto natreté ich ukladáme na seba.
Vrch a boky tiež potrieme zvyšným krémom. Dáme do chladničky do druhého dňa odležať.
Tortičku polejeme polevou a necháme stuhnúť.
Originál pišinger:
100g cukru, 100 g masla a 3 žĺtky sa dobre rozmiešajú.
Medzitým dá sa na sporák 100 g čokolády rozpustiť s trochu vody, rýchle sa vyleje do masla, rozmieša, ešte raz sa dá
všetko prevariť, rýchlo odstaví a hneď sa tým natierajú karlovarské oblátky.
Na poslednú sa ostatok vyleje a rovnomerne roztrie i na boky.
Natieranie musí sa diať rýchle, aby hmota neztuhla.
Hotová torta odloží sa asi päť dní na suché miesto a len potom sa predloží.
K tomu treba 5 veľkých oblátok.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment