Sladká madarska specialita, ktorú spopularizoval restaurater Karoly Gundel.
Suroviny:
Na palacinky :
Cesto na palacinky :
1 zltko
120g hladka muka
100ml mlieko
100ml sytena voda
1 lyžička krystalovy cukor
stipka soli
olej na opekanie
Napln do palaciniek :
3 lyžica hrozienka
2 lyžica kandizovane ovocie (ja som mala len pomaranc)
50ml rum
50 ml smotana na slahanie
mokka lyzicka mleta skorica
60g krystalovy cukor
3 lyzice mlete orechy + na chut nahrubo nasekane orechy, lyzicka struhanej citronovej kory
Cokoladova omacka :
35 g cokolada na varenie
25g kakao
1 cerstvy zltok
30 g krystalovy cukor
necelych 100 ml mlieko
kvapka vanilkova esencia
1 CL hladka muka
2 lyzicky rum
50 ml smotana na slahanie
Postup
Uvaríme si čokoládovú omáčku:
Vo vodnom kupeli rozpustime cokoladu.
Zltok vyslahame s vacsou castou cukru.
Smotanu so zbytkom cukru vyslahame do pevnej slahacky.
V mlieku vyslahame do hladka muku, par kvapiek vanilkovej esencie a rum. Dame ho zvarit kym nezhustne.
Zvarene mlieko dame k makkej cokolade a preslahame.
Do cokoladoveho mlieka preosejeme kakao so skoricou -Znovu premiesame do hladka a zapracujeme zltkovu penu a slahacku. Vsetko doriedime rumom a preslahame do hladka.
Môžme pridať aj viac kakaa,
Náplň:
Hrozienka namčíme na 24 hodin do rume.
Do maleho kastrolika (skor hrnceka) dame smotanu, cukor, mlete orechy, nasekane orechy a nechame prevriet .
Pridame hrozienka, kandizovane ovocie a rum
Nechame prevriet
Odstavime z plamena a nechame trosku prechladnut.
Mnozstvo orechov je orientacne,napln by mala byt roztieratelna.
Rozohrejeme panvicu s trochou oleja a upecieme palacinky.
Z tohoto mnozstva výjde7 palaciniek.
Na palacinky rozlozime napln
Palacinky zarolujeme a podavame s cokoladovou omackou.
29 May 2014
Gundel palacinky

Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment