Monday, 16 June 2014

Anglický,americký,kanadský jablkový koláč

Jablkové a tekvicové koláče su veľmi obľúbené v Amerike a Kanade.
Cesto:

  250 g múka polohrubá
     115 g maslo
      štipka soľ
     120 ml ľadová voda
 
 Plnka:
     5-6 ks veľké jablká
     100-200 g cukor kryštál
      škorica mletá
     10 g múka polohrubá

Do múky pridáme soľ a maslo a za pomalého prilievania vody rozrobíme vidličkou.
 Vyformujeme bochník a rozdelíme na dve časti tak aby bola jedna o čosi väčšia. Odložíme do chladničky.



Vyhrejeme rúru na 200°C. Očistíme a nakrájame jablká. Pridáme cukor, škoricu a múku.






Vychladené cesto rozváľkame na okrúhlu placku asi 2-3mm hrubú.
Vyplníme formu, ktorú sme predtým vymastili maslom, tak aby kraje cesta prečnievali cez okraje formy.
 Pridáme plnku. Prikryjeme druhou časťou a zahneme okraje.





Nezabudnime na vrchu spraviť diery aby mohla para unikať.
Pečieme asi 40-50 minút, cesto by sa malo začať oddelovať od formy.
Pred dokončením možeme potrieť vrch žĺtkom pre dosiahnutie zlatistej farby.




Vychladnutý koláč je veľmi lahodný a osviežujúci. Dobrú chuť!

No comments:

Post a Comment