Saturday, 14 June 2014

Chinois

Tento recept pochádza z Francúzska. Ide o kysnutý koláč (pečivo) plnený vanilkovým krémom-Creme pâtissiere.
Tento originálny recept som dlho hľadala, vyskúšala a keďže som bola s výsledkom spokojná, posúvam recept ďalej.


 400 g múka hladká
 50 g cukor
 100 ml,vlažné mlieko
 15 g droždie čerstvé
 90 g maslo
 štipka soľ
 2 ks vajcia

Creme patissiére:
 500 ml mlieko
 3 ks žĺtky
 50 g múka hladká
 100 g cukor
 1 ks cukor vanilkový
 1 ks vanilkový struk

Postup:
Pripravíme si kvások:
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a dobre zmes rozmiešame.
Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 10-15 minút.

Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť.
V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli.
V strede urobíme jamku a pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo.
Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto.
Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť 2 hodiny.


Kým cesto vykysne pripravíme creme patissiére:
 Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku.
 Mlieko s vanilkovým cukrom, prípadne aj s dreňou z vanilkového struku privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame.
Opäť dáme na sporák a varíme kým zmes nezhustne. Takto pripravený krém necháme vychladnúť.



Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy.
Dáme ho na dno vymastenej a múkou vysypanej formy.
Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na čo možno najtenší obdĺžnikový plát, natrieme ho vychladnutým krémom, môžeme ho ešte posypať
 hrozienkami alebo kúskami čokolády podľa chuti.
Zrolujeme ako a závin a nakrájame na cca 4cm kúsky.
Tieto roládky potom poukladáme do formy ,,na stojáka“:).
Povrch potrieme rozšľahaným vajcom.
Do nezapnutej! rúry vložíme misu s vriacou vodou a následne formu s naším chinois. Necháme kysnúť 1 hodinu.Vykysnuté cesto vyplní celú formu.
Vyberieme ho z rúry a tiež misu s vodou. Rúru predhrejeme na 180°C.
 Povrch opäť potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme asi 30-35 minút.

Po upečení necháme vychladnúť 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.


Tip: Ak chcete mať povrch lesklý, ešte teplý koláč potrite glazúrou z vody a cukru alebo medu.

No comments:

Post a Comment