Tento recept pochádza z Francúzska. Ide o kysnutý koláč (pečivo) plnený vanilkovým krémom-Creme pâtissiere.
Tento originálny recept som dlho hľadala, vyskúšala a keďže som bola s výsledkom spokojná, posúvam recept ďalej.
400 g múka hladká
50 g cukor
100 ml,vlažné mlieko
15 g droždie čerstvé
90 g maslo
štipka soľ
2 ks vajcia
Creme patissiére:
500 ml mlieko
3 ks žĺtky
50 g múka hladká
100 g cukor
1 ks cukor vanilkový
1 ks vanilkový struk
Postup:
Pripravíme si kvások:
Do vlažného mlieka pridáme cukor, rozdrobené droždie a dobre zmes rozmiešame.
Poprášime múkou a necháme na teplom mieste kysnúť cca 10-15 minút.
Rozpustíme maslo a necháme ho vychladnúť.
V mise zmiešame preosiatu múku, zvyšok cukru a štipku soli.
V strede urobíme jamku a pridáme kvások, vyšľahané vajcia a vychladnuté maslo.
Všetko spolu vymiesime na hladké, pevné a nelepivé cesto.
Poprášime ho múkou, prikryjeme utierkou a na teplom mieste ho necháme kysnúť 2 hodiny.
Kým cesto vykysne pripravíme creme patissiére:
Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny a primiešame múku.
Mlieko s vanilkovým cukrom, prípadne aj s dreňou z vanilkového struku privedieme k varu, prilejeme k žĺtkovej zmesi a dôkladne rozmiešame.
Opäť dáme na sporák a varíme kým zmes nezhustne. Takto pripravený krém necháme vychladnúť.
Z vykysnutého cesta odoberieme 1/3, ktorú vyvaľkáme na tenký, okrúhly plát o veľkosti tortovej formy.
Dáme ho na dno vymastenej a múkou vysypanej formy.
Zvyšné cesto tiež vyvaľkáme na čo možno najtenší obdĺžnikový plát, natrieme ho vychladnutým krémom, môžeme ho ešte posypať
hrozienkami alebo kúskami čokolády podľa chuti.
Zrolujeme ako a závin a nakrájame na cca 4cm kúsky.
Tieto roládky potom poukladáme do formy ,,na stojáka“:).
Povrch potrieme rozšľahaným vajcom.
Do nezapnutej! rúry vložíme misu s vriacou vodou a následne formu s naším chinois. Necháme kysnúť 1 hodinu.Vykysnuté cesto vyplní celú formu.
Vyberieme ho z rúry a tiež misu s vodou. Rúru predhrejeme na 180°C.
Povrch opäť potrieme rozšľahaným vajcom a vložíme do vyhriatej rúry.
Pečieme asi 30-35 minút.
Po upečení necháme vychladnúť 10 minút vo forme, potom opatrne vyberieme a necháme úplne vychladnúť na kuchynskej mriežke.
Tip: Ak chcete mať povrch lesklý, ešte teplý koláč potrite glazúrou z vody a cukru alebo medu.
14 Jun 2014
Chinois
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment