Ďalší v poradí z tradičných slovenských vianočných cukroviniek.
Nenáročný na prípravu,rýchli a veľmi chutný veď posúďte sami.
Potrebujeme:
- 300 g múka polohrubá
- 250 g margarín
- 6 kusov vajce
- 250 g cukor práškový
- 1 balíček prášok kypriaci
- ovocie sušené
- orechy posekané
- čokoláda posekaná
- pomaranč
- citrón
Postup:
Bielka a žĺtka si oddelíme.
Bielka vyšľaháme na tuhý sneh.
Polovicu cukru pridáme k žĺtkam a druhú polovicu k margarínu.
Poriadne vymiešame.
Žĺtky tiež vymiešame s cukrom do hladka.
Do snehu postupne pridáme žĺtkovú zmes, margarínovú zmes, múku s práškom do pečiva, a kandizované ovocie s orechmi.
Postrúhame kôru z citróna, a z pomaranča.
Všetko spolu dobre premiešame.
Cesto vylejeme do polovice až 3/4 vymastenej a múkou vysypanej formy na biskupský chlebíček a pečieme 45 minút na 180 stupňov.
(Záleží aj na veľkosti bielkov keď som ho robila prvý krát zo šiestich vajec mi vyšlo presne do 1 formy keď som robila po druhý krát vyšlo mi na 2 formy a keď som ho robila naposledy vyšlo mi na 1 formu a 2 malé bábovky.)
Hotový koláč môžeme ozdobiť šľahačkou a ovocím.
Alebo urobíme čokoládovú polevu a keď chlebík trocha vychladne polejeme ho ňou.
No comments:
Post a Comment