S čokoládou
Vianočná štóla a štedrák to sú moje vianoce.
S marcipánom, čokoládou alebo bez, je stále úžasná
Prvý krát som ich ochutnala a pripravila na vianoce 2012 najkrajší objav v živote:)
S marzipánom.
Potrebujeme:
- 500 g múka hladká
- 250 g hrozienka
- podľa chuti ovocie kandizované
- 100 g marcipán
- 5 lyžíc (rumová aróma) rum
- 250 g maslo
- 1 balíček cukor vanilkový
- kôra citrónová
- soľ
- podľa chuti orechy
- 1 kocka droždie
- 100 ml mlieko
- 50 g cukor
- maslo
- cukor práškový
Hrozienka namočíme do rumu.
Do vlažného mlieka pridajte lyžicu cukru, lyžicu múky a rozmrvte droždie.
Nechajte vykysnúť kvások.
Do misy preosejte múku, pridajte rozpustené maslo, kvások, štipku soli, zvyšný cukor, citrónovú kôru.
vypracujte cesto.
Zapracujte do neho kandizované ovocie, hrozienka, nasekané mandle.
Prikryte utierkou a nechajte vykysnúť.
Plech vymažte tukom. Vykysnuté cesto rozvaľkajte,preložte na polovicu položte na neho valček marcipánu, zaviňte, dajte na plech a nechajte ešte chvíľu kysnúť.
s čokoládkou:)
Štólu pečieme asi 60 minút v rúre vyhriatej na 180 ° C.
Ešte teplú ju potrieme masielkom a husto posypeme práškovým cukrom.
No comments:
Post a Comment