Najlepšie cesto aké som kedy vyskúšala respektíve jediné ktoré mi neprasklo.
Jemné a chutné.
Záiny sa tradične robievajú na vianoce u nás ale aj u našich susedov či už ide o Maďarov,Poliakov....a nie len na vianoce:)
Potrebujeme:
- 1 kg múka polohrubá
- 500 ml (vlažné) mlieko
- 40 g droždie
- 2 lyžice cukor
- soľ
- 1 lyžica masť
- na potretie vajce
- na vymastenie tuk
- 250 g kokos
- 50-100 ml mlieko
- 180 g cukor práškový
- 1 balíčka cukor vanilkový
- 200 g lekvár slivkový
- voda
- 30 g cukor práškový
- citrón
- 1 lyžica (rumová aróma) rum
- horúca voda 350 ml
- kryštálový cukor 200 g
- mleté vlašské orechy 400 g
- perníkové korenie 1 lyžička
- citrónová kôra z 1 citróna
- hrozienka 2 lyžice
- rum 2 lyžice lyžica
- marhuľový džem 1 lyžica
- vanilkový cukor 1 balíček
- med 1-2 lyžice
Maková plnka:
- horúca voda 350 ml
- kryštálový cukor 200g
- mletý mak 400 g
- perníkové korenie 1 lyžička
- citrónová kôra z 1 citróna
- rum 2 lyžice
- med 1-2 lyžice
- slivkový džem 1 lyžica
- vanilkový cukor 1 balíček
Postup:
Múku preosejeme a masť roztopíme. Na kvások rozmrvíme do mlieka droždie,pridáme 6 lyžíc múky,cukor,premiešame a necháme vykysnúť.
Do múky vlejeme kvások,pridáme masť,štipku soli,cukor premiešame a vypracujeme tuhšie cesto.
Necháme ho ešte vykysnúť.
Na pomúčenej doske rozdelíme cesto na 3 časti každú vyvaľkáme na veľkosť plechu.
Naplníme ich plnkami.
Každé naplnené cesto stočíme a konce zahneme-prstami pritlačíme preložíme na vymastený plech a necháme vykysnúť.
Potrieme vyšľahaným vajíčkom a dáme piecť do stredne vyhriatej rúry.
Necháme vychladnúť a narežeme.
Slivková plnka:
Do lekváru pridáme cukor, postrúhanú citrónovú kôru,rum premiešame a natrieme cesto.
Kokosová plnka:
Mlieko varíme pridáme kokos práškový cukor,vanilkový cukor všetko miešame,natrieme na cesto.
Je trocha suchšia preto radím pridať do kokosu napr uvarený kokosový puding.
Orechová plnka:
Maková plnka:
No comments:
Post a Comment