18 Sept 2013
Donuty-Pečené
Vianočné
Výborne mäkkučké, chutnučké a zdravšie ako vyprážané a dokonalo zasýtia.
Potrebujeme:
500 g hladkej muky
250 ml mlieka
1 žĺtok
40 g cukru
50 g masla
štipka soli
1 vanilkový cukor
1 kocka čerstvého drozdia
Na potretie: kúsok masla 1-3 PL rumu (pre male deti nahradíme rum mliekom) vanilkový (škoricovy) cukor
- všetko spolu zohrejeme a dobre vymiešame, vznikne hladka leskla poleva.
Na ozdobenie: Čokolada alebo hocičo podla fantazie a chuti.
Ja som zvolila punčovú a citrónovú polevu.
Punčová bola dr.oetker a citronova bola zo šťavy z citróna a práškového cukru.
Postup:
Do misy dáme muku, žĺtok, roztopené maslo, štipku soli, vanilkový cukor.
V menšej miske vymiešame šľahacou metličkou vlažné mlieko, cukor a droždie.
Hneď prelejeme do veľkej misy a zamiešame cesto.
Ak sa zdá príliš tuhé, pridáme 1PL oleja a 1 PL mlieka.
Poprášime mukou a necháme vykysnúť.
Rozvaľkáme asi na 1 cm a vykrojime kolieska.
Dierky do koliesok som urobila pomocou palca.
Prenesieme na plech .
Povrch potrieme maslovou polevou.
Necháme kysnút 20 minút a dáme do rúry vyhriatej na 180°C.
Pečieme 12-15 minút. Neodporúčam piecť dlhšie, lebo sa vysušia a stvrdnú.
Horúce potrieme zo všetkých strán aj zospodu opäť polevou.
Nebude to mastne ako vyprážané, netreba sa báť a potrieť poriadne.
Necháme na plechu celkom vychladnúť a zatiaľ si pripravíme suroviny potrebné na polevu a ozdobenie.
Ozdobíme.
Labels:
Americká kuchyňa
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment