Vraj prvýkrát vyrobený v hotel astoria( Newyork)......Vyrobený bol chlapom- cukrárom ktorý skúšal nové igredientcie pridával slané maslo,lej a podobne až napokon zistil že je viac "fluffy" cesto je nadýchaniejšie:)
Zakadné igrediencie su muka,olej, kvalitné kakao a červené farbivo alebo cvikla.
Typické je že je plnený a odobovaný zmesov syru a cukru:)
Potrebujeme:
375 ml maslo/olej+ na vymazanie
625 g polohrubá múka
375 g krupicový cukor
1 a 1/2 lyžičky soli
1 balíček prášok do pečiva
250 ml zákys/jogurt
2 veľké vajcia
1 lyžička ocot
1 lyžička vanilková aróma
červené potravinárske farbivo
1-2 lyžice kakao(nemusí byť)
Náplň:
250 g tvaroh/riccota
podľa chuti cukor práškový
220 g maslo/ smotana na šľahanie
Vanilkový extrakt
Poleva
200 g biela čokoláda
300 g smotana na šľahanie rastlinná
alebo:
iba šľahačka.
Trúbu predhrejeme na 180 stupňov.
Olejom vymastíme tortovú formu s priemerom 26 cm.
Do misky dáme múku,cukor,soľ a kypriaci prášok.
V inej miske vymiešame olej, podmaslie,vajcia,červené farbivo,ocot a vanilkový extrakt.
Suché suroviny zmiešame s mokrými a prešľaháme dohladka.
Cesto rozdelíme na 3 kusy(2 kusy) a každé zvlásť pečieme 30-40 minút.
Necháme vychladnúť.
Pripravíme si polevu:
Šľahačku si privedieme k bodu varu.
Bielu čokoádu rozpustíme vo vodnom kúpeli.
Zmiešame a necháme vychladnúť trocha prešľaháme a polievame každý plát osobitne a nakoniec polejeme celú tortu.
Necháme stuhnúť.
Podávame.
:)
Plnka:
A takto vyzerá v amerike
No comments:
Post a Comment