20 Jun 2014
Crapes Suzzete
Potrebujeme:
100 g hladka múka
štipk soli
1 lyžica trstinový cukor
2 veľké vajcia
1 lyžica slnečicového oleja(do cesta)
300 ml polotučné mlieko
asi 2 lyžice svetlého piva(nemusí byť)
rastlinný olej na potretie panvice
Na pomerančový karamel:
100g masla
100g trstinový cukor
150ml čerstvej pomerančovej šťavy
2 lyžičky nastrúhanej pomerančovej kôry
1 lyžičku jemne nastrúhanej citrónovej kory
3 lyžíce pomerančového likéru (nejlepšie Grand Marnier)
2 lžíce koňaku
Postup:
Múku preosejeme so soľou do misky,vsypeme cukor.
V prostriedku urobíme dolinnku,vlejeme do nej vajcia,olej a 2 lyžice mlieka.
Vareškou prešľaháme základ cesta dohladka.
Pomaly prilievame dalšie mlieko a stále miešame aby zmes zostala hladká.
Potom vlejeme všetko mlieko,vysledá zmes by mala pripomínť 12% smotanu
Ak chceme môžme nakoniec priliať pivo.
Rozohrejeme panvicu(najlepie s priemerom 15 cm,na klasické palacinky)
Cesto na nu nalievame najlepšie z naberačky alebo z džbánu,na jednu palacinku by mali stačiť 2 a pol lyžice cesta.
Krúživým pohybom ho rovnomerne rozotrieme po dne panvice.
Hneď ako palacinka zozlátne čo trvá asi 15 sekúnd obrtime ju a opekáme druhú stranu tak 30 sekúndaž naskáču typycké hnedé škvrny
Palacinku položíme na tanier a panvicu vytrieme obrúskom namočeným v olivovom oleji.
Palacinky robíme rovnakým spôsobom jednu za druhou.
Kladieme na seba.
Pomarančový karamel:
Na miernom plameni premiešame rozpustené maslo spolu s cukrom.
Hneď ako sa cukor začne rozpúšťať,zvýšime plamen a pokračujeme,kým zmes nezačne bublať,hnednúť a karamelizovať.
Trvá to asi 4 minúty,až ku kocu občas premiešame.
Vlejeme pomarančovú šťavu pridáme nastrúhanú kôru a necháme ešte ešte 3-4 minúty bublinovať aby všetko zhustlo.
Prilejeme alkohol a pár ekúnd prehrejeme a snížime plameň.
Do karamelu vložíme palacinku a pomocou vidličky ju v nom pekne vykúpeme.
Zložíme do tvaru šatky a podávame.

Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment