11 Jul 2014
Šampita
Jeden z najznámejších balkánskych zákuskov.
Starí slováci možno poznajú pod názvom Haboš:)
Snehom sa skvelo plnia aj šamrole.
Potrebujeme:
listkove cesto
8 ks bielok
1 balíček cukor vanilkový
8 Lyžíc cukor kryštálový
Na sirup:
200 ml voda
300 g cukor
pár kvapiek šťava citrónová
Postup:
Lístkové cesto si rozdelíme na 2 časti a obe popichané na plechu upečieme.
Pripraíme si sirup:
Najprv dáme variť vodu s cukrom, pridáme pár kvapiek citrónu.
Varíme na miernom ohni cca 15-20 minút.
Sirup musí byť mazľavý.
Minútu , dve pred tým, ako je dovarený, začneme šľahať bielky.
Ked je sneh tuhý, pridáme krištáľový cukor zmiešaný s vanilkovým
Stále šľaháme.
Horúci sirup z cukru pridávať takmer po kvapkách(nie liať ) do snehu, ktorý stále šľaháme.
Po pridaní sirupu šľahať ešte asi 5 minút.
Dokopy sa šľahá asi 10 minút.
Sneh rozotrieme na cesto a prikrijeme druhým cestom.
 Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill  my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill  my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
 
No comments:
Post a Comment