Sunday, 1 September 2013

Osie hniezda


Cesto je skvelé krehké a lahodné.

Dostala som naň už dostatok mailov s chválou cesta tak snáď sa odhodláte a pridáte sa:)

Potrebujeme:

  • 42 g Droždie
  • 200 ml mlieko
  • 1 PL cukor krupicový

Cesto:

  • 1 kg muka extra špecial
  • 400 ml mlieko
  • 1-1/2 ČL prášok do pečiva
  • 120 ml olej
  • 120 g cukor práškový

Na potretie:
maslo

Postup:
Do teplého mlieka nasypeme cukor a nadrobíme droždie(ja to potom dobre premiešam aby neboli žiadne hrudky) necháme vykysnúť kvások.



Kým nám kvások kysne preosejeme múku, soľ, PDP a práškový cukor do misy.Dobre premiešame:))....



Vlejeme nakysnutý kvások a miesime. Prilejeme 3/4 oleja a ďalej miesime. Asi tak 8 minút.
Potom prilejem zvyšok oleja a ručne dobre premiešame až sa cesto nechytá na ruku ani na misku.



Potom poprášime múkou a necháme vykysnúť.



Vykysnuté rozdelíme na 4 časti. Každú osobitme vyvaľkáme na tenkú placku na cesto nanesieme plnky(na obrázku je pudingová s hrozienkami:) postupy na plnky máte nižšie uvedene:)



Zrolujeme na rolády. Stáčame tak na tesno ako sa len dá,lebo inak bude náplň vypadávať. 
Z každého valčeka mi vyšlo na 1 a pol plechu:)....bolo ich teda naozaj dosť:D



Hotové rolády nakrájame na hrubšie kúsky a dáme na plech. Trochu na vrchu pritlačíme, potrieme masielkom.



Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C kým nie sú zlaté(asi tak 20-25 minutiek:) 

Pudingová:

  • puding vanilkový-1 sáčik 
  • mlieko-400ml 
  • cukor kryštálový-3-4 lyžice 
  • maslo-25-40g 

Puding uvaríme skoro podľa návodu len dáme trocha menej mliečka aby nebol príliš riedky.
Do uvareneho tepleho pudingu dáme palmarin a necháme vychladnúť. 
Potom nanesieme na cesto a dáme na puding hrozienka.Stočíme a necháme ešte troška podkysnuť potom narežeme a dáme na papierom vyložený plech:))).......puding sa dosť ťažko stáča ale stojí to zato:) a tu sú už upečene:)




Orechové:

  • 100g maslo,
  • 2-4 lyžice medu,
  • 4 lyžice práškového cukru,
  • 5-6 hrste orechov


Všetko spolu zmiešame natrieme na cesto.



Cesto stočíme, slimáčiky poukladáme na plech, ozdobíme orechami. a samozrejme potrieme masielkom. 


Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a orechmi proste všetko tak isto iba vynecháme tuk.


Škoricové:

  • 1-2 PL škorica
  • 1 balík škoricový cukor
  • cukor práškový 4 lyžice 
  • maslo100g 


toto spolu zmiešame a natrieme na cesto Potrieme maslom a pocukríme škoricovým cukrom.
(palmarin troška vytečie kedže je to tuk ale to nevadí pretože su ešte chutnejšie a vláčnejšie:)


Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a škoricou proste všetko tak isto iba vynecháme tuk.


Kakaové:

  • 100g maslo
  • 4 lyžice cukor práškový
  • 1 lyžica kakao


Potrieme maslom, tu su už upečene:) 
Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a kakaom či škoricou iba vynecháme tuk.



Tu som ich silnejšie popritláčala a vynechala tuk.





Miniprevedenie:)


No comments:

Post a Comment