Cesto je skvelé krehké a lahodné.
Dostala som naň už dostatok mailov s chválou cesta tak snáď sa odhodláte a pridáte sa:)
Potrebujeme:
- 42 g Droždie
- 200 ml mlieko
- 1 PL cukor krupicový
Cesto:
- 1 kg muka extra špecial
- 400 ml mlieko
- 1-1/2 ČL prášok do pečiva
- 120 ml olej
- 120 g cukor práškový
Na potretie:
maslo
Postup:
Do teplého mlieka nasypeme cukor a nadrobíme droždie(ja to potom dobre premiešam aby neboli žiadne hrudky) necháme vykysnúť kvások.
Kým nám kvások kysne preosejeme múku, soľ, PDP a práškový cukor do misy.Dobre premiešame:))....
Vlejeme nakysnutý kvások a miesime. Prilejeme 3/4 oleja a ďalej miesime. Asi tak 8 minút.
Potom prilejem zvyšok oleja a ručne dobre premiešame až sa cesto nechytá na ruku ani na misku.
Potom poprášime múkou a necháme vykysnúť.
Vykysnuté rozdelíme na 4 časti. Každú osobitme vyvaľkáme na tenkú placku na cesto nanesieme plnky(na obrázku je pudingová s hrozienkami:) postupy na plnky máte nižšie uvedene:)
Zrolujeme na rolády. Stáčame tak na tesno ako sa len dá,lebo inak bude náplň vypadávať.
Z každého valčeka mi vyšlo na 1 a pol plechu:)....bolo ich teda naozaj dosť:D
Hotové rolády nakrájame na hrubšie kúsky a dáme na plech. Trochu na vrchu pritlačíme, potrieme masielkom.
Dáme piecť do rúry vyhriatej na 180°C kým nie sú zlaté(asi tak 20-25 minutiek:)
Pudingová:
- puding vanilkový-1 sáčik
- mlieko-400ml
- cukor kryštálový-3-4 lyžice
- maslo-25-40g
Puding uvaríme skoro podľa návodu len dáme trocha menej mliečka aby nebol príliš riedky.
Do uvareneho tepleho pudingu dáme palmarin a necháme vychladnúť.
Potom nanesieme na cesto a dáme na puding hrozienka.Stočíme a necháme ešte troška podkysnuť potom narežeme a dáme na papierom vyložený plech:))).......puding sa dosť ťažko stáča ale stojí to zato:) a tu sú už upečene:)
Orechové:
- 100g maslo,
- 2-4 lyžice medu,
- 4 lyžice práškového cukru,
- 5-6 hrste orechov
Všetko spolu zmiešame natrieme na cesto.
Cesto stočíme, slimáčiky poukladáme na plech, ozdobíme orechami. a samozrejme potrieme masielkom.
Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a orechmi proste všetko tak isto iba vynecháme tuk.
Škoricové:
- 1-2 PL škorica
- 1 balík škoricový cukor
- cukor práškový 4 lyžice
- maslo100g
toto spolu zmiešame a natrieme na cesto Potrieme maslom a pocukríme škoricovým cukrom.
(palmarin troška vytečie kedže je to tuk ale to nevadí pretože su ešte chutnejšie a vláčnejšie:)
Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a škoricou proste všetko tak isto iba vynecháme tuk.
Kakaové:
- 100g maslo
- 4 lyžice cukor práškový
- 1 lyžica kakao
Potrieme maslom, tu su už upečene:)
Ak nechceme aby sa nám rozlepovali(sice mne sa nerozlepovali ale neboli take viete take pekne ako ine) tak iba potrieme masielkom posypeme cukrom a kakaom či škoricou iba vynecháme tuk.
Tu som ich silnejšie popritláčala a vynechala tuk.
Miniprevedenie:)
No comments:
Post a Comment