Friday 13 September 2013

Schwarzdzwalksa višňová torta


Višne a čokoláda na to predsa nejde čo pokaziť. Určite vyskúšajte túto veľmi známu tortu vaše chuťové bunky sa vám zato určite odvďačia.

Potrebujeme:

Cesto:

Na veľkú 26 cm a na malú 20 cm stačí dať polovicu surovín.

200 g tmava čokoláda(ja som použila Lindt 70%)
200 g maslo
1 lyžica instantnej kávy+120 ml vriacej vody
170 g hladka múka
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky sody bicarbony
200 g trstinového cukru
100 g krupicového cukru
25 g kakao holandské
3 stredne veľké vajcia
5 lyžíc podmaslia(kyslé mlieko)


    Plnka:
    • 680 g višňový kompót
    • 4 lyžičky kukuričný škrob
    • 1 balíček vanilkový cukor
    • 1 poldecák griotka
    • 250 ml rastlinná šľahačka
    • na vymastenie tuk
    • na ozdobenie čokoláda
    • na ozdobenie kandizované čerešne
    Postup:
    Tortovú formu  vymažeme maslom vysypeme múkou a na dno dáme papier na pečenie.
    Rúru predhrejeme na 160 stupňov.
    Čokoládu nalámeme do hrnca,pridáme maslo a kávu rozpustenú v 120 ml horúcej vody.
    Zvoľna prihrievame na miernom ohni až sa čokoláda s maslom rozpustia, nevaríme!






    Medzitým si v miske premiešame preosiatu múku s práškom do pečiva sódou cukrom a kakao.
    V inej miske si prešľaháme vajcia s podmaslim.








    Rozpustenú čokoládu a vaječnú zmes premiešame s múkou,aby vzniklo hladké polotekuté cesto.
    Vlejeme do formy a pečieme asi hodinu a pol .
    Do stredu korpusu pichneme dlhším špáradlom čim zistíme či je alebo nieje hotové.
    (praskliny na povrchu nevadia-zakryje ich poleva.)







    Korpus necháme vychladnúť(trochu klesne).
    Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na 3 diely.




    Plnka:
    Višne precedíme a necháme odkvapkať,šťavu si necháme! 

    Škrob zmiešame s troškou višňovej šťavy.


    Zvyšnú šťavu nalejeme do hrnca zmiešame s vanilkovým cukrom a privedieme do varu.Pridáme škrob a neustále miešame.
    Uvaríme hustý puding stiahneme z ohňa a do pudingu vmiešame višne a necháme vychladnúť.








    Keď je višňový puding už skoro vychladnutý tak si vyšľaháme šľahačku(šľahačku používam rastlinnú takže do nej už nepridávam ani cukor ani žiaden stužovač ani nič podobné) a môžme začať plniť.



    Dlhým zubkovaným nožom rozrežeme korpus 2x takže dostaneme 3 pláty.



    Spodný plat natrieme višňovým pudingom (samozrejme nie celým) a môžme aj posypať troškou nastrúhanej čokolády.





    Na višne dáme šľahačku .


    Druhý plat pokvapkáme griotkou a priložíme na prvý plat(pokvapkaná strana smerom na šľahačku) a pritlačíme ak nám vyjde šľahačka alebo višne to nevadí.
    Potom opakujeme znova navrstvíme višňový puding znova šľahačku znova pokvapkáme korpus a priložíme.
    Popritláčame.Vrchný plat troška oškubeme.



     Na vrchný plát rozotrieme troška šťavy z pudingu ale bez višní!



    (višne sa nám ešte zvýšia ja som ich podávala spolu ku každému kúsku zákusku.
    Nastrúhame si čokoládu.Môžme začať zdobiť šľahačkou





    Potom čokoládou a nakoniec kandizované čerešne.






     A tu je v reze:



    Vynovená:)....


    Keď si dávaju:)



    No comments:

    Post a Comment