Višne a čokoláda na to predsa nejde čo pokaziť. Určite vyskúšajte túto veľmi známu tortu vaše chuťové bunky sa vám zato určite odvďačia.
Potrebujeme:
Cesto:
Na veľkú 26 cm a na malú 20 cm stačí dať polovicu surovín.
200 g tmava čokoláda(ja som použila Lindt 70%)
200 g maslo
1 lyžica instantnej kávy+120 ml vriacej vody
170 g hladka múka
1 lyžička prášku do pečiva
1/4 lyžičky sody bicarbony
200 g trstinového cukru
100 g krupicového cukru
25 g kakao holandské
3 stredne veľké vajcia
5 lyžíc podmaslia(kyslé mlieko)
- 680 g višňový kompót
- 4 lyžičky kukuričný škrob
- 1 balíček vanilkový cukor
- 1 poldecák griotka
- 250 ml rastlinná šľahačka
- na vymastenie tuk
- na ozdobenie čokoláda
- na ozdobenie kandizované čerešne
Tortovú formu vymažeme maslom vysypeme múkou a na dno dáme papier na pečenie.
Rúru predhrejeme na 160 stupňov.
Čokoládu nalámeme do hrnca,pridáme maslo a kávu rozpustenú v 120 ml horúcej vody.
Zvoľna prihrievame na miernom ohni až sa čokoláda s maslom rozpustia, nevaríme!
Medzitým si v miske premiešame preosiatu múku s práškom do pečiva sódou cukrom a kakao.
V inej miske si prešľaháme vajcia s podmaslim.
Rozpustenú čokoládu a vaječnú zmes premiešame s múkou,aby vzniklo hladké polotekuté cesto.
Vlejeme do formy a pečieme asi hodinu a pol .
Do stredu korpusu pichneme dlhším špáradlom čim zistíme či je alebo nieje hotové.
(praskliny na povrchu nevadia-zakryje ich poleva.)
Korpus necháme vychladnúť(trochu klesne).
Vychladnutý korpus vodorovne rozrežeme na 3 diely.
Plnka:
Višne precedíme a necháme odkvapkať,šťavu si necháme!
Škrob zmiešame s troškou višňovej šťavy.
Zvyšnú šťavu nalejeme do hrnca zmiešame s vanilkovým cukrom a privedieme do varu.Pridáme škrob a neustále miešame.
Uvaríme hustý puding stiahneme z ohňa a do pudingu vmiešame višne a necháme vychladnúť.
Keď je višňový puding už skoro vychladnutý tak si vyšľaháme šľahačku(šľahačku používam rastlinnú takže do nej už nepridávam ani cukor ani žiaden stužovač ani nič podobné) a môžme začať plniť.
Dlhým zubkovaným nožom rozrežeme korpus 2x takže dostaneme 3 pláty.
Spodný plat natrieme višňovým pudingom (samozrejme nie celým) a môžme aj posypať troškou nastrúhanej čokolády.
Na višne dáme šľahačku .
Druhý plat pokvapkáme griotkou a priložíme na prvý plat(pokvapkaná strana smerom na šľahačku) a pritlačíme ak nám vyjde šľahačka alebo višne to nevadí.
Potom opakujeme znova navrstvíme višňový puding znova šľahačku znova pokvapkáme korpus a priložíme.
Popritláčame.Vrchný plat troška oškubeme.
Na vrchný plát rozotrieme troška šťavy z pudingu ale bez višní!
(višne sa nám ešte zvýšia ja som ich podávala spolu ku každému kúsku zákusku.
Nastrúhame si čokoládu.Môžme začať zdobiť šľahačkou
Potom čokoládou a nakoniec kandizované čerešne.
A tu je v reze:
Vynovená:)....
Keď si dávaju:)
No comments:
Post a Comment