Saturday, 21 September 2013

Tarte Tatin

Prinášam vám základný recept na Tarte Tatin.
Základ a tradícia je jablková no ako snaď každý v tejto dobe inovuje a mení sú mnohé verzie na tento neskutočne chutný koláč

čo je dobré vedieť:
Najchutnejšia Tarte Tatin je z krehkého maslového cesta ktoré vám prinášam no v najhoršom prípade môžme použiť aj listkové.

Do cesta aj na karamel použivame pravé maslo žiadne náhrady!

Do plnky sa najlepšie hodia kyslaskejšie a pevné jablká.(Granny Smith,Golden Deliciou,Russet)

Olúpane,nakrájané jablká ukladajte na panvici tesne vedľa seba.Poprípade popri dusení pridávame medzi ne ešte jablká
kedže sa dusením mení ich veľkosť.

Vo Francúzsku maju špeciálnu formu na pečenie Tarte Tatin my si ale hravo vystačíme s okrúhlou keramickou alebo plechovou formou s vyšším okrajom.
Najjidálnejšia je hlbšia panvica v ktorej môžme jablká skaramelizovať, podusiť a šup s nimi rovno do rúry.


Ku koláču sa skvelo hodí calvados alebo cidre.


Rada:

Ak vo svojej kuchyni nenájdete panvicu ktorú by ste mohli dať do rúry,karamelizované jablká môžete pripraviť v keramickej alebo plechovej  okrúhlej forme na pečenie.
Rozdiel bude v tom že ich nebudete pripravovať na sporáku ale v rúre.


Chcete počuť aj príbeh o obrátenom koláči?
Tak teda počúvajte(čítajte):)

S vynájdením tohto koláča sa spája originálny príbeh.
No ako to už býva existuje ich viac a všetke su "zaručene pravdivé"
Ale tak či tak platí tu okrídlená veta : Za všetkým hľadaj ženu.
Jeho meno je odvodené od priezviska dvoch slobodných sestier Tatinových, Ktoré v mestečku Lamotte-Beuvron neďaleko Orleánsu v údoli rieky Loire viedli rposperujúci hotel.
Hovorí sa že jedneho dňa keď jedna zo sestier Stephánia mala plné ruky práce, v rýchlosti do koláčovej formy nahádzala jablká,cukor a maslo, na cesto pozabudla.
Koláč vložila do rúry ale keď si uvedomila svoju chybu, podusené jablká si už veseo bublali.
Nezostávalo jej nič iné ako položiť cesto priamo na nich. A slávny Tarte Tatin bol na svete.

Milujem ho a Vôňa škorice+ jablká sa mi rovn krásnym vianočným sviatkom.

 Dúfam že tento koláčik vyskúšate a zachutí aj vám rovnako ako mne.



Potrebujeme:
 Na cesto:

100 g maslo
150 g polohruba múka
štipka soli
30 g kryštálového cukru
2 žltky
trochu citrónovej kôry
1 Lyžica brandy

Na plnku:
1 kg jabĺk(pokrájame na mesiačiky)
citronova šťava(nemusí byť)
120 g maslo
120 g kryštálový cukor
1/2 lyžičky škorice.


Postup:

Do misky pokrájame maslo a preosejeme múku.Maslo a múku miesime prstami až kým nepripomína strúhanku.
Pridáme cukor,žltkynastrúhanú kôru a stále miesime.
Opäť pomocou prstov vypracujeme na mrveničku ktorú pokvapkáme brandy(pokial brandy nemáte použite studenú vodu) a rýchlo vyformujeme guľu.
Zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme na hodinu do chladničky.






Jablka umyjeme,očistíme, zbavíme jadrovníkov a pokrájame na mesiačiky, pokvapkáme ich citrónovou šťavou..


Do hlbšej panvice dáme maslo, cukor a škoricu a na malom plameni rozpustíme na karamel(8 min.)
Stiahneme z plamena.



Do karamelovej zmesi pekne vedľa seba poukladáme mesiačiky jabĺk tak aby neostala medzera.
Panvicu vrátime späť  na miernom ohni pomaly zohrievame 15-25 minút,kým jablka s cukrom nezačnú karamelizovať.
Keď sú mäkké a obalené karamelovou vrstvou,panvicu stiahneme z plameňa a necháme mierne vychladnuť(nieje nutne len pozor na popáleniny.)



Cesto vyvaľkáme do veľkosti priemeru panvice a zakryjeme ním jablká.




Okraje cesta povtláčame alebo necháme tesne pri bokoch.
Vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 15 minút.
Potom teplotu znížime na 160 stupňov a dopekáme ešte 15-20 minút.(až je cesto zlaté a jablká bublajú)



Po dopečení koláč ihneď vyberieme z rúry a necháme pár minút vychladnúť.
Nožom uvoľníme okraje cesta od panvice.
,Priklopíme dostatočne veľkým tanierom a otočením koláč vyberieme.(dávajte pozor aby ste sa nespiekli)


Hneď sa nám objaví tá karamelovo-jablkovo-škoricová vôňa ktorú tak milujem!:)
Prajem dobrú chuť.

P.S ...Podávajte ešte teplý:)

No comments:

Post a Comment