Thursday, 13 February 2014

Staročeský medovník




Potrebujeme:

    750 g hladká múka
    150 g práškový cukor
    90 g bravčový tuk
    3 vajcia
    2 lyžičky sody bikarbóny
    6 lyžíc medu
    6 lyžíc mlieka

Krém:
750 ml mlieka
    7 lyžíc polohrubej múky
    2 sáčky vanilkového cukru
    3 žloutky
    120 g cukru moučka
    250 g másla


Postup:

Najprv si pripravíme cesto.
Na doske si vypracujeme cesto z hladkej múky,cukru,sádla,vajec
sody,medu a mlieka.

Trúbu si predhrejeme na 180 stupňov
Vypracované hladké cesto rozdelíme na 6 dielov.

Z každého dielu vyvaľkáme priblížne 0,5 cm plát.
Pomocou taniera alebo akéhokoľvek guľatého taniera vykrojíme z vyváľaného cesta placku.
(záleží na nás aký chceme mať zákusok veľký)
Odkrojky cesta nevyhadzujee,budú sa hodiť na výsledné zdobenie.(môžme ich upiecť hneď alebo nakoniec zvyšky zhnieť a upiecť jeden veľký plát)


Placky postupne upečieme v trúbe do zlatova (priblížne 8 minút)
Zo zvyšného cesta vyvaľkáme placku,ktorú už nemusíme vykrajovať iba ju upečieme.
Potom vložíme ešte horúce vykrojené placky do mrazáku alebo prikryjeme mokrou utierkou.
Horúci vzduch zostane vo vnútri placiek a budú krásne vláčne.



Kým chladnu pripravíme si krém:

Mlieko na krém nalejeme do hrnca so silným dnom.prisypeme do neho múku a vanilkový cukor,metlou rozmiešame a postavíme na sporák.
Pomalým plameňom zahrievame a stále miešame.


Do horúcej zmesi potom zašľaháme žltky a hned ako  kaša zhustne odstavíme ju zo sporáku.
Necháme vychladnúť.


Do vychladnutej zmesi zašľaháme maslo a zvyšný cukor.
Vyšľaháme hladký a nadýchaný krém,ktorý necháme v chladničke vychladnúť.





Medové placky si vytiahneme z mrazáku alebo vlhkej utierky a mäžeme tortu poskladať.
Krém natrieme na jednu vychladnutú placku a prikryjeme ju ďalšou,ktorú opäť potrieme.
Takto pokračujeme kým nepoužijeme všetké placky.
Krém natrieme aj na steny torty.



Poslednú nevykrojenú placku rozdrobíme prstami na strúhanku a tu ešte preosejeme cez sitko.
Povrch torty aj boky posypeme pripravenou drobenkou.



Zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 12 hodín v chladničke
Medovník sa krásne rozloží a zvláčni.




Chýbal mi k nemu nejaký lekvár(slivkový)
A tak som si pripravila sirup zmiešaný s kakaom.



tu som ho robila ako tortu.





No comments:

Post a Comment