Thursday 29 May 2014

Gundel palacinky

Sladká madarska specialita, ktorú spopularizoval restaurater Karoly Gundel.


Suroviny:

Na palacinky :

Cesto na palacinky :

1 zltko
120g hladka muka
 100ml mlieko
 100ml sytena voda
1 lyžička krystalovy cukor
 stipka soli
olej na opekanie

Napln do palaciniek :

3 lyžica hrozienka
2 lyžica kandizovane ovocie (ja som mala len pomaranc)
50ml rum
50 ml smotana na slahanie
 mokka lyzicka mleta skorica
60g krystalovy cukor
3 lyzice mlete orechy + na chut nahrubo nasekane orechy, lyzicka struhanej citronovej kory

Cokoladova omacka :

35 g cokolada na varenie
25g kakao
1 cerstvy zltok
30 g krystalovy cukor
 necelych 100 ml mlieko
kvapka vanilkova esencia
 1 CL  hladka muka
2 lyzicky rum
50 ml smotana na slahanie

Postup


Uvaríme si čokoládovú omáčku:

Vo vodnom kupeli rozpustime cokoladu.

Zltok vyslahame s vacsou castou cukru.

Smotanu so zbytkom cukru vyslahame do pevnej slahacky.

V mlieku vyslahame do hladka muku, par kvapiek vanilkovej esencie a rum. Dame ho zvarit kym nezhustne.

Zvarene mlieko dame k makkej cokolade a preslahame.
Do cokoladoveho mlieka preosejeme kakao so skoricou -Znovu premiesame do hladka a zapracujeme zltkovu penu a slahacku. Vsetko doriedime rumom a preslahame do hladka.
Môžme pridať aj viac kakaa,



Náplň:
Hrozienka namčíme na 24 hodin do rume.
Do maleho kastrolika (skor hrnceka) dame smotanu, cukor, mlete orechy, nasekane orechy a nechame prevriet .
Pridame hrozienka, kandizovane ovocie a rum
Nechame prevriet
Odstavime z plamena a nechame trosku prechladnut.
Mnozstvo orechov je orientacne,napln by mala byt roztieratelna.





Rozohrejeme panvicu s trochou oleja a upecieme palacinky.
 Z tohoto mnozstva výjde7 palaciniek.




Na palacinky rozlozime napln
Palacinky zarolujeme a podavame s cokoladovou omackou.





No comments:

Post a Comment