Saturday, 24 May 2014

Perkelt,Paprikáš,Tokáň

Nikdy som nechápala rozdiel,každý si ich mieša a tak som zisťovala a dostala sa k pravde:)



Perkelt

Je z kuracieho alebo bravčového mäsa, zjemnené smotanou a riedšie.

1kg kuracie prsia (vhodné sú aj vykostené stehná, sú šťavnatejšie)
1 väčšia cibuľa
200ml šľahačka 30%
1 l mlieka
Hladká múka
Olej
Soľ
Čierna mleté korenie
Paprika mletá sladká – celé balenie
Ocot
Kečup

Podávame s kolienami alebo Maďarskými haluškami



Postup:

Cibuľu nakrájame na jemno, a kuracie mäso na kocky.
Cibuľu osmažíme na oleji do sklovita.
Pridáme kuracie mäso, a opekáme pokiaľ sa nezatiahne.
Keď je mäsko zatiahnuté, pridáme čierne mleté korenie a celé balenie červenej mletej papriky, krátko orestujeme.
Pridáme kečup, približne 4 polievkové lyžice a opäť krátko orestujeme.
Zalejeme vodou tak, aby bolo ponorené všetko mäsko, jemne osolíme (na záver budeme ešte ochucovať), a varíme cca 25 minút,čiže do uvarenia.




Keď je kuracinka mäkká, tak pridáme šľahačku, a väčšiu časť mlieka. Necháme zovrieť.
Zo zvyšného mlieka a hladkej múky pripravíme zahusťovadlo.



.




Paprikáš



Výlučne z bravčového mäsa a hustejšie.
Podávame s 
Maďarskými haluškami

Potrebujeme:

Cibula 2 kusy
Mletá paprika sladká 
Paprika 3 kusy
Paradajka 3-4 kusy
Masť 2 lžíce
Sůl 
Bravčové plece 750 g
Postup:

V rozpálenom tuku osmažíme do zlatista cibuľu, pridáme mletú papriku,bravčové plece na kcky nakrájané a osolíme,dusíme vo vlastnej šťave a neskôr podlievame len trošičku vodou.
K takmer mäkkému mäsu pridáme olúpanú paradajku a pokríjané paradajky.
Dusíme do mäkka.







Tokáň
Sa pripravuje iba z hovädzieho mäsa a môže sa pripravovať v celku.


Biele víno 4 lyžice
Cibula 2 ks
Hovädzie zadné 400g 
Mletá paprika sladká 1 lyžička
Paprika 2 ks
Paradajka 2 ks
Paradajkový pretlak 1 lyžice
Masť 2 lyžice
Sol

Najskôr si nakrájame hovädzie mäso na plátky(cez vlákna) a z nich potom širšie rezance.
Na masti osmažíme cibuľu dozlatista.
Podľa chuti pridáme sadkú s štipľavú mletú papriku.
Všetko kratko osmažíme a pridáme paradajkový pretlak, osolíme.
Podlejeme vínom a zvoľna duíme takmer domäkka.
Podľa toho,ako bude treba podlievame vínom alebo horucou vodou či vývarom.
Potom prisypeme nakrájanú papriku na kúsky s paradajkami a podusíme domäkka.
Jedlo nezahustujeme.
Najlepšie je servírovať s tradičnými maďarskými haluškami.

No comments:

Post a Comment