Thursday, 8 May 2014

Valašský frgál

(2 frgále)
120g     múka polohrubá
120g     múka hladká
150ml     mlieko
2ks     žĺtok vaječný
30g     maslo
2PL     olej
20g     droždie čerstvé
    štipka     soľ
1ks     kôra citrónová


Postup:
Pripravíme si kysnuté cesto:
Žltky,soľ,maslo,vanilka a citrónová kôra sa v miske vymiešajú do peny.
Do väčšej misky treba nasypať preosiate múky,prilejeme vlažné mlieko a rozmrvíme droždie.
Necháme podkysnúť.
Po podkysnutí k nemu pridáme žltkovú hmotu a poriadne rukou spracujeme husté cesto,ktoré necháme hodinu až dve ksnúť na teplom mieste.
 Domáce vajíčka su extra žlté:)




Medzitým, než nám cesto vykysne si spravíme plnky.(ja som si iba roztlačila marhuľový kompót a ozdobila ovocím, použila som to čo som mala doma)
Hlavné je cesto:)...a to je úžasné.

Tradične:

Hrušková:
Na suchú panvicu dáme ohriať očistené pokrájané čerstvé hrušky posypané kryštálovým cukrom
a za stáleho miešania povaríme.
Hrušky pustia vlastnú šťavu a s cukrom skaramelizujú.
Pred dokončením primiešame lyžicu ovocnej marmelády, prevaríme a necháme vychladnúť.

"Môžu sa použiť aj hrušky sušené, ktoré sa ale musia povariť a potom pomlieť na mäsovom mlynčeku."

Tvarohová plnka:

Vymiešame tvaroh so žĺtkom, vanilkovým cukrom a prisypeme polovicu prášku vanilkového pudingu.

Maková plnka:

Mak zmiešame so slivkovým lekvárom a rozriedime rumom podľa potreby.



Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a spravíme si dva bochníky a necháme ich znova troška podkysnúť.
Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kolesa a preložíme na papier na pečenie
S cestom sa veľmi dobre pracuje.
Od stredu kolesá cesta troška vytiahneme do strán, aby boli okraje vyššie a stred celkom tenký.

Roztlačený marhuľový kompót si natrieme na celé cesto.
Na to dáme kúsky ľubovoľného ovocia.



Necháme znova podkysnúť a za ten čas rozohrejeme trúbu.

Do vyhriatej trúby na 180 stupňov vložíme plech s frgálom a pečieme dokiaľ okraje a spodok nie sú zlatisté
cca 20-25 min.
Po vytiahnutí z trúby okraje potrieme rozpusteným kúskom masla zamiešaným s pár kvapkami rumu.




Za recept na cesto sa chcem poďakovať tete Čistinke:)

No comments:

Post a Comment