(2 frgále)
120g múka polohrubá
120g múka hladká
150ml mlieko
2ks žĺtok vaječný
30g maslo
2PL olej
20g droždie čerstvé
štipka soľ
1ks kôra citrónová
Postup:
Pripravíme si kysnuté cesto:
Žltky,soľ,maslo,vanilka a citrónová kôra sa v miske vymiešajú do peny.
Do väčšej misky treba nasypať preosiate múky,prilejeme vlažné mlieko a rozmrvíme droždie.
Necháme podkysnúť.
Po podkysnutí k nemu pridáme žltkovú hmotu a poriadne rukou spracujeme husté cesto,ktoré necháme hodinu až dve ksnúť na teplom mieste.
Domáce vajíčka su extra žlté:)
Medzitým, než nám cesto vykysne si spravíme plnky.(ja som si iba roztlačila marhuľový kompót a ozdobila ovocím, použila som to čo som mala doma)
Hlavné je cesto:)...a to je úžasné.
Tradične:
Hrušková:
Na suchú panvicu dáme ohriať očistené pokrájané čerstvé hrušky posypané kryštálovým cukrom
a za stáleho miešania povaríme.
Hrušky pustia vlastnú šťavu a s cukrom skaramelizujú.
Pred dokončením primiešame lyžicu ovocnej marmelády, prevaríme a necháme vychladnúť.
"Môžu sa použiť aj hrušky sušené, ktoré sa ale musia povariť a potom pomlieť na mäsovom mlynčeku."
Tvarohová plnka:
Vymiešame tvaroh so žĺtkom, vanilkovým cukrom a prisypeme polovicu prášku vanilkového pudingu.
Maková plnka:
Mak zmiešame so slivkovým lekvárom a rozriedime rumom podľa potreby.
Po vykysnutí cesto rozdelíme na dve časti a spravíme si dva bochníky a necháme ich znova troška podkysnúť.
Každý bochník rozvaľkáme do tvaru kolesa a preložíme na papier na pečenie
S cestom sa veľmi dobre pracuje.
Od stredu kolesá cesta troška vytiahneme do strán, aby boli okraje vyššie a stred celkom tenký.
Roztlačený marhuľový kompót si natrieme na celé cesto.
Na to dáme kúsky ľubovoľného ovocia.
Necháme znova podkysnúť a za ten čas rozohrejeme trúbu.
Do vyhriatej trúby na 180 stupňov vložíme plech s frgálom a pečieme dokiaľ okraje a spodok nie sú zlatisté
cca 20-25 min.
Po vytiahnutí z trúby okraje potrieme rozpusteným kúskom masla zamiešaným s pár kvapkami rumu.
Za recept na cesto sa chcem poďakovať tete Čistinke:)
8 May 2014
Valašský frgál
Kitchen, a place for my imagination, a place where I refill my energy and feel free. I started to cook at very young age, at first I cooked recipes traditional for my beloved Slovakia and trying recipes from countries I have visited, cooking with my Mammy and Family and few years later I end up creating my own recipes and became to love cooking more and more, I realised that there is nothing better than creating your own taste and seeing the enthusiasm of the flavors on the tasters:-)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment